Slobodno kretanje mimo tokova

Manceova monografija donosi neotkrivene ili po raznim publikacijama razbacane materijale umjetnika koji za dokumentiranje svog rada nikad nije mario, a često se trudio i zametnuti tragove.

pripremila:
Ivana Pejić

Milan Manojlović Mance, glazbenik kojeg se opisuje kao našeg najvećeg underground šansonijera, u najmanju je ruku netipičan predstavnik žanra. Riječ je o kantautoru koji je obilježio zagrebačku alternativnu scenu kasnih 90-ih godina, kada je s albumom Čovjek iz Katange, što usmenom predajom, što osebujnim nastupima, stekao kultni status među studentskom populacijom. Iako se njegov nesvakidašnji kantautorski opus na prijelazu tisućljeća počeo probijati do nešto šire publike, Mance je (p)ostao sinonim za tajni grad – onaj drugačiji i često nevidljivi Zagreb.

Još je manje poznato njegovo likovno stvaralaštvo koje je razvijao i kao član Grupe ZZOT i kasnije strip-kolektiva Komikaze. Dio njegovog likovnog opusa sada otkriva monografija Mance – Tajna starog hrasta koja ga predstavlja ne samo kao kultnog glazbenika, već i kompletnu umjetničku pojavu koja se “slobodno kreće mimo svih tokova”. Manceova uvodna misao da je njegova muzika zapravo “špaga na kojoj vise džemper, vesta i još nešto donjeg veša, dok jutarnji vjetar to sve suši” savršeno opisuje životni i umjetnički put jedne od najzanimljivijih pojava hrvatske glazbene i likovne scene.

Urednik publikacije Kornel Šeper, ujedno i izdavač svih Manceovih albuma, tijekom šest godina istraživanja i druženja s Manceom sakupio je bogatu zbirku uglavnom neotkrivenih ili po raznim zaboravljenim publikacijama razbacanih materijala umjetnika koji za trajno dokumentiranje svog rada nikad nije ni mario, a često se trudio i zametnuti tragove. Rezultat je likovno-glazbena monografija na 480 stranica u formatu LP ploče, u dizajnu Tomislava Vranića Vrane, koja okuplja brojne tekstove, stripove, intervjue, fotografije, stihove, plakate i crteže. 

Uz brojne Manceove intervjue ili “zapise toka svijesti” monografija predstavlja fotografije Gorana Pavelića PipeRatka MavaraMarka ČaklovićaNataše Družijanić, plakate Igora Hofbauera Hofa te tri stripa Aleksandra Zografa napravljena prema Manceovim pjesmama specijalno za ovo izdanje. Jedno od najopsežnijih poglavlja opisuje Manceov likovni rad uz brojne uglavnom neobjavljene crteže i stripove, popraćene tekstovima Helene Klakočar, Aleksandra Zografa i samog Mancea.

Promocija monografije Mance – Tajna starog hrasta, objavljene u zajedničkoj nakladi izdavačke kuće Dan, Mrak i Udruženja za razvoj kulture “URK”/Kluba Močvara, održava se u petak, 10. veljače s početkom u 19 sati. O knjizi će, uz moderaciju Marija Kovača, govoriti Kornel Šeper, Emil Tedeschi, Helena Klakočar, Darko RundekTomo in der MühlenIvana PerclIgor PavlicaIvan Marušić Klif te Aleksandar Zograf i Zlatko Burić Kićo koji sudjeluju online. Nakon razgovora slijedi niz kratkih filmova: Milan Manojlović ili Kult Mance u režiji Velimira Rodića ČupeT’ai Chi Zoot, čiju režiju i scenarij potpisuju Helena Klakočar i Milan Manojlović Mance te isječci koncerta iz KSET-a 1998. i Močvare 2007., što je ujedno i posljednji Manceov samostalni nastup. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano