Spomenici ujedinjenja

Objavljena je knjiga Friedricha Achleitnera koja dokumentira radove proslavljenog arhitekta i umjetnika Bogdana Bogdanovića.

annerl_kamCvet_630

Objavljena je knjiga Den Toten eine Blume. Die Denkmäler von Bogdan Bogdanović (Cvijeće za mrtve. Spomenici Bogdana Bogdanovića) koja je posvećena djelima Bogdana Bogdanovića razasutim po prostoru bivše Jugoslavije.

Bogdan Bogdanović (1922-2010.) bio je srpski arhitekt, umjetnik i urbanist koji je na cijelom prostoru bivše Jugoslavije ostavio svoj pečat u vidu mnogih spomenika i nekropola – poput Kamenog cveta u Jasenovcu. Oni simboliziraju kulturalnu različitost i tragičnu povijest Balkana. Dijele autorovu poziciju te su više “inkluzivne nego ekskluzivne, kohezivne i nesklone podjeli”, piše Friedrich Achleitner.

Friedrich Achleitner, pjesnik i kritičar arhitekture, bio je Bogdanovićev bliski prijatelj u umjetnikovim kasnijim godinama, kada je živio u prognanstvu u Beču. Achleitner je posjetio sve Bogdanovićeve spomenike prvo zajedno s prijateljem, a kasnije i sam nakon umjetnikove smrti. Ova knjiga predstavlja njegove utiske o tim lokalitetima u moćnoj kombinaciji eseja i fotografija koje približavaju temu Bogdanovićeva rada – želju da se uključi, a ne isključi; ujedini, ne razdvoji.

Knjiga je objavljena uz potporu tranzit.at i Erste fundacije, u nakladi Zsolnay Verlaga iz Beča.

Izvor: Erste Stiffung / Foto: Brenda Annerl

Objavljeno
Objavljeno

Povezano