Specifična i progresivna scena

Projekt eks10 bilježi poetike različitih plesnih umjetnica okupljenih oko ekscene, organizacije čiji je rad obilježio hrvatsku suvremenu plesnu scenu posljednjeg desetljeća.

eks10_630

Piše: Matija Mrakovčić

ekscena (Eksperimentalna slobodna scena) nezavisna je organizacija osnovana s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti, a koja je svojim djelovanjem u proteklih deset godina na različite načine doprinijela razvoju suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj. eks10 projekt je kojim se obilježava 10 godina od osnutka ekscene, autorica Jelene Mihelčić i Nives Sertić.

Projekt eks10 kroz online video prikaze bilježi i komunicira poetike različitih plesnih umjetnica koje su radile ili još uvijek rade u koordinacijskom timu ekscene ili je platforma ekscene bila značajna u određenoj fazi njihova umjetničkog razvoja. Sve one danas su izgrađene umjetnice plesa, pokreta i tijela, čiji je rad neizostavan dio suvremene hrvatske plesne scene, čineći ju specifičnom i progresivnom. One su Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Lazić Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki, premda bi ih na popisu moglo biti i još.

Prezentacija projekta eks10 i predstavljanje novog koordinacijskog tima ekscene bit će održani u Medijateci Zagrebačkog plesnog centra u subotu, 16. ožujka s početkom u 18 sati. U okviru predstavljanja projekta premijerno će biti prikazan i video u kojemu o eksceni progovaraju plesne kritičarke Iva Nerina Sibila, Maja Đurinović i Ivana Slunjski. Svih petnaest eks10 videa možete pogledati u medijateci ZPC do 23. ožujka. Ulaz je slobodan.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano