Snaga utopije

Projekt Besplatne elektroničke knjige u opticaj je pustio knjigu Dražena Šimleše.

riots_fog_480

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novi besplatni naslov. Knjiga Snaga utopije Dražena Šimleše, pregled je anarhističkih ideja i akcija u drugoj polovici 20. stoljeća. Prvo izdanje objavila je 2000. godine slobodarska nakladnička kuća Što čitaš?, koja je 2005. uredila i drugo, prošireno izdanje. Na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno je 129 različitih naslova.

Snaga utopije donosi pregled anarhističkih ideja, stavova i smjerova unutar pokreta, što je dodatno upotpunjeno pregledom najvažnijih akcija koje su obilježile posljednjih pedesetak godina anarhističkog djelovanja. Drugo tiskano izdanje prošireno je tekstovima Gorana Ivanovića, Ive Kraljević i Roberta Posavca, a Marko Strpić priložio je kratak pregled razvoja i djelovanja anarhističkog pokreta u Hrvatskoj.

Ova knjiga naročito je važna, jer suvremene anarhističke ideje i akcije kroz medije i druge oblike masovne komunikacije doživljavaju različite interpretacije. Često je riječ o mistifikacijama, krivim interpretacijama ili čak zlonamjernim podmetanjima, što i nije toliko neočekivano, jer za razliku od mnogih drugih političkih ideja, anarhistički pokret rijetko ima priliku javno objasniti svoja načela i polazišta.

Kako kaže Šimleša: “Kao autor znanstvene i publicističke literature imam nekoliko razloga zašto mi je bitno objaviti vlastita autorska djela na internet stranici elektronickeknjige.com. Smatram kako mi je kao javnom radniku dužnost omogućiti što je moguće većem broju ljudi uvid u spoznaje i rezultate koje pronalazim radeći na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Projekt s pružanjem čitanja literature besplatno od autora i autorica koji pristaju na to, odličan je alat za tu svrhu. S obzirom na tematiku kojom se bavim, a to su globalizacija i održivi razvoj, riječ je uvijek o knjigama koje su određeno vrijeme aktualne, a nakon toga je potrebno njihovo obnavljanje te je neke od njih moguće koristiti kao izvor podataka i svježu arhivsku građu. Za te potrebe, posebice studentima, korisno je dobiti takav izvor na internetu i to besplatno. U današnje vrijeme koje je obilježeno financijskim teškoćama za većinu ljudi, a s obzirom da često pišem i o nepravdi globalne ekonomije, čini mi se pravednim i svrhovitim da neke od svojih djela dajem svima besplatno na čitanje. U tom smislu mi je bitan ovakav projekt, jer mi pruža veći i širi doticaj s ljudima do kojih zbog mnogih objektivnih razloga ne bi mogao doći.”

Dražen Šimleša rođen je 1976. godine u Bjelovaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju. Zaposlen je kao asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a područje rada mu je globalizacija i održivi razvoj. Do sada je objavio tri knjige i nekoliko znanstvenih radova. Predaje kolegij Globalizacija na Mirovnim studijima, te Globalno društvo i održivi razvoj na Hrvatskim studijima. Aktivan je na civilnoj sceni i trenutno volontira kao koordinator udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). 

Izvor: DPKM

Objavljeno
Objavljeno

Povezano