Rasprave o hrvatskoj književnosti

U naredna dva mjeseca hrvatski će se književnici u sklopu programa Kroatien Kreativ predstavljati diljem Njemačke.

knjiznica_djevojka_amanda_mabel_630

Čitanja i rasprave s 20 hrvatskih autora pod nazivom Na brodu – Suvremena hrvatska književnost u njemačkim književnim institucijama održat će se od 26. rujna do 4. prosinca u deset njemačkih književnih institucija u devet gradova, a u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013 kojim se diljem Njemačke obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju. 

Program se nastavlja na niz čitanja hrvatskih autora koje je počelo u proljeće ove godine u Njemačkoj u sklopu Kroatien Kreativ 2013 te na brojne prijevode djela hrvatskih autora na njemački jezik, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Tako će se prvi put 20 hrvatskih autora predstaviti u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Freiburgu, Hamburgu, Kielu, Münchenu, Rostocku, Sulzbach-Rosenbergu i Weimaru.

Program će 26. rujna u Literaturhaus u Frankfurtu na Majni početi Gordana Benić, Branko Čegec, Andriana Škunca i Marko Pogačar koji će sudjelovati na večeri poezije. U minhenskom Lyrik Kabinettu prijevode svojih pjesama na njemački jezik predstavit će 2. listopada Zvonko Maković (Lagati. Zašto ne?) i Marko Pogačar (zbirka izabranih pjesama An die verlorenen Hälften), a Edo Popović (Lomljene vjetra) i Rujana Jeger (Darkroom) gostovat će 8. listopada u Gradskoj biblioteci u Münchenu.

Njemačko društvo za kroatistiku organizirat će 15. listopada u berlinskom Literaturhausu simpozij o Miroslavu Krleži kao jednom od najvažnijih hrvatskih autora prošloga stoljeća. Na simpoziju će izlagati Alida Bremer, Marijana Erstić sa Sveučilišta Siegen, Angela Richter sa Sveučilišta Halle i Anna Cornelie Kenneweg sa Sveučilišta Leipzig, a na okruglom stolu o Krleži i suvremenoj hrvatskoj književnosti govorit će Igor Štiks, Bora Ćosić, Alida Bremer, Elisabeth von Erdmann (Sveučilište Otto Friedrich u Bamburgu) te Verena Nolte, voditeljica udruženja Kulturallmende.

Istoga dana u Literaturhaus održat će se čitanje i rasparava u kojoj sudjelovati Bora Ćosić, Igor Štiks i Slavenka Drakulić, a 16. listopada 2013. gošće će biti Ivana Simić Bodrožić i Ivana Šojat-Kuči.

Ivana Sajko će pak 2. studenoga, u suradnji s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom, u Peter-Weiss-Haus u Rostocku predstaviti svoj performans Prizori s jabukom. Tijekom studenog će se isto tako održati čitanja Renata Baretića (Osmi povjerenik) i Zorana Ferića (Kalendar Maja) u Hamburgu 6. studenog 2013. godine, Renata Baretića i Ludwiga Bauera (Kratka kronika porodice Weber) u Sulzbach-Rosenbergu 7. studenog 2013. godine te Jurice Pavičića i Roberta Perišića (Naš čovjek na terenu) 14. studenog u Weimaru.

Program “Na brodu” završit će se čitanjem Ede Popovića i Ivane Sajko 4. prosinca 2013. godine u Literaturbüro u Freiburgu.

U sklopu projekta izašla je i istoimena publikacija koja sadrži programe događanja i informacije o sudionicima programa, a kako se ističe, prvi je korak u zajedničkom nastojanju Goethe Instituta i Hrvatskog društva pisaca da se osnaže njemačko-hrvatske kulturne veze i suradnja. 

Izvor: Culturenet / Fotografija: Amanda Mabel

Objavljeno
Objavljeno

Povezano