Radio koji nije za svakoga

Prije 15 godina na petom katu Fakulteta političkih znanosti u Lepušićevoj ulici u Zagrebu utemeljen je studio prvog studentskog radija u Hrvatskoj.

captain_ahab_480
Od početka, cilj mu je bio praktična izobrazba studenata novinarstva, no vrlo brzo Radio Student prerastao je zadane okvire i postao urbani fenomen. Inicijalna snaga odašiljača i čujnost signala bila je više nego skromna, no danas je situacija mnogo bolja pa su u specifičnom izboru glazbe i proaktivnim studentskim emisijama mogu uživati slušatelji grada Zagreba. 
Radio Student neprofitna je i nekomercijalna radijska postaja koja kroz svoj program promiče socijalnu odgovornost i održivost te nastoji potaknuti građanski senzibilitet o suvremenim društvenim pitanjima. 
Danas Radio Student emitira više od 35 emisija u vlastitoj produkciji, koje pokrivaju teme od civilnog društva, ekologije, politike, ekonomije, kulture, zdravlja do sporta i glazbe. Preko prvih vijesti koje čitaju drhtavog glasa, do emisija koje osvajaju Rektorove nagrade, studenti uistinu imaju priliku učiti i napredovati te se nerijetko nakon prakse na Radio Studentu zapošljavaju na komercijalnim radio stanicama. 
Ipak, Student je slušateljima najprepoznatljiviji preko glazbe koju emitira, i koja, kako sugerira njihov moto “nije za svakoga”. Stoga će svoj rođendan proslaviti upravo glazbom – koncertom 19. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture na kojem će nastupiti Captain Ahab, Langtunes, Nežni Dalibor, Man Zero i Ruiz.
Djelovanje “audiovizualnoplesnog” ansambla Captain Ahab posvećeno je hodanju po tankoj crti između visoke umjetnosti i jeftine zabave, ne bojeći se apsolutno ničega pri sukobljavanju naoko različitih stilova s pametnim i duhovitim tekstova povrh svega i plesnim ludilom na nastupima. 
Nekada samo jedan u nizu dobrih srpskih indie bendova s etikete Odličan Hrčak, a danas bend koji, dok promovira svoj drugi album Normalan život, gradi možda najvjerniji fanbase na ovim prostorima. Kako ističu organizatori, “Nežni Dalibor prijeti da će postati prvi veliki indie bend na prostoru bivše Jugoslavije”.
Jeste li ikad bili na koncertu benda koji je u svojoj matičnoj zemlji zabranjen? Zemlja o kojoj se radi je Iran a grupa je indie rock bend Langtunes. Više o tome možete gledati u filmu No One Knows About Persian Cats, no itekako se ne radi o kuriozitetu bez umjetničkog pokrića jer se radi o bendu koji itekako može konkurirati i mnogo jačim imenima te se nadamo da je ova “hrvatsko-turska turneja” tek njihov početak, a ne kraj.
Ruiz još od 2005. njeguje snažne rifove, ali i izražen pop senzibilitet. Ove godine izbacili su novi album, drugi po redu, koji je nastao u razdoblju od dvije godine i kojim je Ruiz zapečatio svoj, danas prepoznatljiv, Queens of the stone age Hives zvuk. Energične i iskrene svirke prikrpale su im epitet koncertne atrakcije.
Man Zero oformljen je 2002., a članovi su još tijekom 1990-ih prošli kroz sve potrebne faze glazbenog odrastanja u zagrebačkom glazbenom podzemlju. Danas kao iskusni glazbenici kombiniraju post rock, noise i ambijentalnu glazbu, a njihovi iznimno glasni nastupi pored duhovnog putovanja pružaju i snažan fizički doživljaj.

Za dolijevanje ulja na vatru brinu se DJ Ivan Krželj (MuzikFantastique) & DJ-evi Radio Studenta.

Članovi iranske grupe Langtunes otkazali su nastup na rođendanskom koncertu Radio Studenta jer nažalost nisu uspjeli dobiti vizu za ulazak u Hrvatsku. 

Izvor: Radio Student / Na fotografiji: Captain Ahab

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano