Radikalna teorija i praksa

Balkanski anarhistički sajam knjiga ove će godine ugostiti Autonomni društveni centar Nigdjezemska, smješten u prostoru bivše kotlovnice u vojnom kompleksu Stjepan Radić u Zadru.

benefit_za_bask_630 Benefit za BASK 2015, FOTO: Nigdjezemska/Facebook

Piše: Matija Mrakovčić

Ideja Balkanskog anarhističkog sajma knjiga (BASK) živi već više od deset godina. Prvi je put organiziran 2003. godine i od tada se održao u Ljubljani, Zagrebu, Sofiji, Solunu, Mostaru i Zrenjaninu, povezujući ljude i anarhističke grupe koje razmjenjuju lokalna iskustva borbe te razvijaju različite perspektive kroz participaciju i solidarnost različitih aktera. Ove će se godine sajam knjiga odvijati u Autonomnom društvenom centru Nigdjezemska u Zadru, u petak i subotu, 11. i 12. rujna.

Civilna inicijativa okupljena oko prostora bivše kotlovnice u vojnom kompleksu Stjepan Radić u Zadru, tijekom prethodne dvije godine zauzela je te obnovila derutnu zgradu s namjerom okupljanja u autonomnu društveno-kulturnu scenu koja bi djelovala i surađivala na horizontalnim “uradi sam” principima kooperacije i solidarnosti, težeći samoodrživosti. Ovog proljeća Autonomni društveni centar Nigdjezemska otvorio je svoja vrata i počeo s aktivnostima poput koncerata, diskusija i radionica, filmskih projekcija, vrta, besplatnog dućana i infoshopa. O Infoshopu Iskra, čitaonici i knjižnici anarhističke i slobodarske literature, razgovarali smo s Nikolom u radijskoj emisiji Abeceda nezavisne kulture koju možete preslušati na istaknutom linku.

Na ovogodišnjem BASK-u, uz sajam knjiga, časopisa i novina, razgovarat će se o represiji protiv anarhista u Bjelorusiji, antiratnim aktivnostima tijekom devedesetih u Hrvatskoj, o gentrifikaciji, uništavanju grada i turistifikaciji, pritvorima i deportacijskim centrima za izbjeglice s Balkana u Njemačkoj, društvenim borbama u Barceloni i antimilitarizmu u Grčkoj. Predstavit će se izdavačka kooperativa Radikalna teorija i praksa, prva neovisna izdavačka kuća u Rusiji specijalizirana za anarhističku, antifašističku, radikalno ekološku i obrazovnu literaturu. Najavljene su projekcije filma o Animal Liberation Front te koncert benova Cult Syndrome i Split Veins.

Drugog dana BASK-a održat će se otvorena diskusija, temeljena na iskustvima i perspektivama sudionika, o nevladinim organizacijama i institucionalizaciji društvenih pokreta, a razgovarat će se o porijeklu nevladinih organizacija, njihovoj funkciji u kapitalističkoj demokraciji i utjecaju na anarhističke pokrete. Sve detaljnije informacije potražite na službenoj stranici BASK-a 2015.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano