Prstenovi koji se šire

Knjiga Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena Petre Mrduljaš Doležal izašla je u izdanju Algoritmove biblioteke Facta.

 

bilbo_gospodar_prstenova_630

Studija Petre Mrduljaš Doležal počiva na rezultatima rada začetnika arhetipske kritike Northropa Fryea i mitologa Josepha Campbella te proučava mitsku okosnicu suvremene epske fantastike, pokazujući kako taj popularan književni oblik ima duboke korijene u književnom kanonu – od Homera do arturijanskoga ciklusa i viktorijanskih fantastičara – te kako ga je moguće i danas “pročitati”u mnogim djelima, ne samo književnim. Ova knjiga će, napominje izdavač, razveseliti čitatelje suvremene fantastike koji žele produbiti razumijevanje omiljenih djela, čitatelje koji žele produbiti svoje uvide i doživljaje u književnost i umjetnost općenito, a pokrpat će i velike rupe u teoriji fantastične književnosti na hrvatskome jeziku, koje nasušno nedostaje kako iz tipkovnica domaćih autora, tako i u prijevodima. 

Moramo primijetiti da se stanje značajno popravilo u posljednjih par godina. Već objavljenim radovima Zorana Kravara Kad je svijet bio mlad: Visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam i Petre Mrduljaš Doležal Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena, uskoro će se pridružiti i knjiga Darka Suvina Preživjeti Potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja, u izdanju Ubiqa, koja okuplja njegove recentne eseje o fantasyju.

 

KP

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano