Protiv predvidljivosti

Nakon iznimno uspješne 2010. godine pred nama je nova koncertna godina koja će obilovati brojnim novim, ali i nekim izvođačima s kojima ovaj grad njeguje dugogodišnje prijateljstvo.

animal_collective_480
Zagreb je tako zahvaljujući Žednom uhu bio u prilici čuti i vidjeti The National, Teenage Fanclub, LambchopTindersticks, Caribou, No Age, The Wedding Present, Health, Wolf Parade, Granta Harta, Xiu Xiu, Dana Deacona, Mono, Chucka Propheta i mnoga druga velika glazbena imena.

 

Točno tjedan dana nakon prvog hrvatskog nastupa sjajnih The Tiger Lillies u prepunom Kinu SC, program Žednog uha na gotovo dva mjeseca seli u klub KSET. Tamo nas 11. veljače očekuju kultni švicarski pioniri electro-industriala The Young Gods, a 22. veljače, suosnivač, pjevač i gitarist američkih underground metal legendi NeurosisScott Kelly.

 

Veljaču će zatvoriti Free Moral Agents, projekt Ikeya Owensa, klavijaturiste The Mars Volta u kojem ovaj efektno objedinjuje različite omiljene mu glazbene vrste poput trip hopa, duba, funka te psihodeličnog i bučnog rocka.

 

Nakon što 21. ožujka u KSET-u s pratećim bendom koncert odsvira sjajan engleski kanautor Mat Sweet, poznat i kao Boduf Songs, program Žednog uha nakratko se seli u veliku dvoranu Teatra &TD, gdje će 29. ožujka svoj službeni koncertni DVD snimiti sisački surf rock velikani The Bambi Molesters, a u čemu će im podršku pružiti londonski prijatelji The Penny Black Remedy.

 

Travanj je opet orijentiran na KSET, gdje će 5. travnja gostovati eksplozivni improvizatorski trojac u sastavu Sheik Anorak, Mario Rechtern te stari zagrebački znanac i čovjek koji je godinama stajao iza imena The Flying Luttenbachers Weasel Walter. Već 8. travnja iz nizozemske stiže The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, bend koji je postao sinonim za mračni i ambijentalni spoj jazza i rocka, a kojem će se na pozornici pridružiti talijanski duo Mombu, u kojem ulogu saksofoniste ima Luca Mai iz grupe Zu.

 

Nepunih šest mjeseci nakon svog premijernog nastupa u Hrvatskoj, 19. travnja se u KSET vraćaju kalifornijski indie punk heroji No Age, koji time ispunjavaju svoje obećanje dano nakon prošlog koncerta, dok smo na povratak još jednih heroja, NoMeansNo, ipak trebali čekati nešto duže. Ovi će nas legendarni punk rock mladići ponovo razveseliti 25. travnja, odnosno gotovo dvije godine nakon zadnjeg im zagrebačkog nastupa, kojeg je u anketi e-zinea Terapija.net publika proglasila klupskim koncertom godine u Hrvatskoj.

 

U KSET-u će 3. svibnja nastupiti prekrasna američka kantautorica Scout Niblett, da bi od sredine pa sve do kraja mjeseca uslijedio pravi zvučni uragan, jer nakon što nas po prvi put u KSET-u, 14. svibnja, posjete izvrsni britanski Crippled Black Phoenix, isto će to učiniti, 23 .svibnja u Teatru &TD, jedan od najbitnijih i najutjecajnijih američkih bendova osamdesetih – Swans. Već dan kasnije, u Pogonu Jedinstvo, nastupa Animal Collective, vlasnici najhvaljenijeg svjetskog diskografskog izdanja 2009. godine, ali i grupa koja je 2008. odsvirala jedan od najupečatljivijih koncerata koje je ovaj grad ikada doživio.

 

Također, valja istaknuti kako ovo nije konačan popis gostovanja u organizaciji Žednog uha koja nas očekuju do ljeta te kako će istoimeni festival koji se od ove godine, i to u ljetnom terminu, održava u Šibeniku biti uistinu posebno iskustvo. Detalje o istom, kao i o preostalim koncertima saznat ćemo vrlo skoro.

Izvor: ŽU
Objavljeno
Objavljeno

Povezano