Programi dostupni svima

Povodom trideset petog rođendana, Centar za kulturu Trešnjevka organizira cjelodnevno slavlje i raznovrsni program za sve generacije.

piše:
Martina Domladovac
Galerija_Modulor_630 FOTO: Galerija Modulor / Facebook

Piše: Martina Domladovac

Centar za kulturu Trešnjevka, odnosno CEKATE, kako ga skraćeno i popularno nazivaju korisnici i njegovi suradnici, već trideset pet godina kreira programe za zajednicu, dostupne svima. U subotu, 14. svibnja, povodom trideset petog rođendana, Centar još jednom otvara svoja vrata, predstavljajući najzanimljiviji materijal iz svoje arhive te raznolik kulturni program, nastojeći i tom prilikom ponuditi kreaciju, zaigranost i zanimljivost sadržaja. 

CEKATE djeluje kao sociokulturni centar u Gradskim četvrtima Trešnjevka sjever i jug, ali isto tako veliki značaj daje difuziji i poticanju kulturno umjetničkog stvaralaštva. Njegove glavne aktivnosti su kulturna animacija i kulturno umjetnička edukacija te planiranje i realiziranje kulturnih programa kao što su predstave, koncerti, izložbe, ples, projekcija filmova i rad s amaterima. U sklopu Centra djeluju Sociokulturni odjel, Teatar TNT u kojem igraju predstave za djecu i odrasle, Trešnjevačka plesna scena koja realizira plesne projekte profesionalnih plesnih grupa, te radionice i seminare za plesače amatere. Glazbeni podij okuplja preko sto glazbenih ansambala i organizira Državno natjecanje pjevačkih zborova, Susrete glazbenih amatera Grada Zagreba, jazz i tradicionalne koncerte. Izložbena djelatnost realizira se u Galeriji Modulor za arhitekturu i dizajn, a programi za treću životnu dob u Klubu MELISA.

Trešnjevački Kulturni centar jedan je od trinaest centara koji danas djeluju u Zagrebu. U usporedbi s nekadašnjom orijentacijom na radno stanovništvo bivših zagrebačkih tvorničkih pogona, Kulturni centri danas svojim programima uglavnom okupljaju djecu, mlade i umirovljenike, piše Ana Abramović. Uz Hrvatsku zajednicu pučkih otvorenih učilišta, CEKATE je jedina domaća institucija članica Europske mreže kulturnih centara (ENCC).

“Slavit će se u CEKATE-u tijekom cijele godine – u pripremi su novi multimedijski, coworking i projekti koji proizlaze iz međunarodnih suradnji. No, uvod u cijelu priču cjelodnevni je program koji će se odvijati u svim prostorima Centra, od galerije do učionica, foajea, atrija i ostalih prolaznih prostora”, stoji u najavi rođendanskog programa koji počinje dječjim programom u 15.35 sati, a nastavlja se glazbenim programom i radionicama. U 19.35 sati otvorenje je izložbe 35+ kojom će se predstaviti najzanimljiviji materijali iz arhive, a osim u galeriji Modulor, biti će izloženi i u ostalim prostorima Centra. 

Ulaz na sve programe je besplatan, a točan raspored i više informacija možete potražiti ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano