Sačuvajmo Mali salon!

Radnice i radnici riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti pokrenuli su peticiju protiv gašenja Malog salona, jednog od rijetkih preostalih prostora kulture u centru grada.

pripremila:
Ivana Pejić
mali_salon_630 FOTO: Mali salon / Facebook

Nakon odluke Hrvatske radiotelevizije, vlasnika prostora u kojem se nalazi Mali salon, da se isti prenamijeni u studio za praćenje programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a potom i trajno vrati na korištenje HRT-u, radnice i radnici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti pokrenuli su peticiju za vraćanje prostora izložbenoj funkciji u 2021. godini.

Podsjećamo, MMSU je sredinom lipnja od HRT-a zaprimio obavijest o raskidu Ugovora o zakupu poslovnog prostora, sklopljenog 2000. godine između Muzeja kao zakupoprimca i Hrvatske radiotelevizije kao zakupodavca. Riječ je prostoru veličine stotinu kvadrata smještenom u samom središtu Rijeke, u prizemlju zgrade na Korzu, iz kojeg Mali salon treba iseliti do sredine rujna kako bi se prostor prenamijenio u televizijski studio.

Vijest o gašenju još jednog prostora u kojemu su umjetnost i kultura neposredno prisutne svakodnevnom životu grada stigla je usred sezone godišnjih odmora, kada nije bilo ozbiljnije mogućnosti za širu mobilizaciju građana koji se protive uništavanju važne kulturne institucije. Reagirale su ipak organizacije nezavisne kulture koje su i same povremeno koristile prostor Malog salona te strukovne udruge poput Hrvatske Sekcije AICA – Međunarodnog udruženja likovnih kritičara koja je otvorenim pismom apelirala na stručnu javnost i posebno Ministarstvo kulture da “spriječi da Rijeka umjesto prijestolnice kulture postane njenim stratištem”.

S obzirom na to da ni nakon završetka programa EPK nije planiran povratak prostora njezinoj dosadašnjoj funkciji, radnice i radnici riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu kojeg Mali salon djeluje već sedamdeset godina, pokrenuli su peticiju sa zahtjevom da se u 2021. godini ponovo sklopi ugovor o zakupu prostora između MMSU-a i HRT-a. U njoj upozoravaju kako se provedbom odluke trajnog raskida ugovora novim naraštajima uskraćuje važan, a često i jedini izložbeni prostor u gradu, čiji se značaj umnogostručuje u vremenu sve vidljivijeg potiskivanja prostora javne namjene i zajedništva iz urbanih sredina.

“Dok nam je EPK prilika za stjecanje međunarodne vidljivosti u kojoj želimo dostojno predstavljati hrvatsku kulturu, naša se aktivnost nastavlja i nakon toga. Istiskivanje Malog salona iz kulturnog života Republike Hrvatske smatramo nepromišljenim činom i nadamo se da će Hrvatska radiotelevizija uvidjeti dugoročnu štetu takve poslovne odluke”, zaključuje se u peticiji koju možete potpisati ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano