Prikupljanje alternativnih sjećanja

Tamara Štefanac i Dunja Kučinac predstavit će nastanak i rad Centra za dokumentiranje nezavisne kulture na međunarodnoj konferenciji mreže CIRN.

centar_za_dokumentiranje_nezavisne_kulture_630 FOTO: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

Istraživačka mreža informatike zajednice (Community Informatics Research Network, CIRN) međunarodna je mreža istraživača, praktičara i policy makera osnovana s ciljem realizacije zajednica putem korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija te, specifično, istraživanja praksa zajedničkog računarstva i umrežavanja ili tehnoloških praksa zajednice. Osnovni su alati rada Mreže CIRN Commons, wiki stranica koju svatko može uređivati, godišnja konferencija u talijanskom gradu Prato i časopis Journal of Community Informatics.

Ovogodišnja, jedanaesta po redu konferencija održat će se od 13. do 15. listopada, a razmatrat će računarstvo zajednice kao temelj društvene promjene i transformativnu akciju koja se oslanja na odnos društva i tehnologije, radije nego na kontrolu i predviđanje. Također, važan je dio takvog pristupa i arhiv zajednice odnosno community archiveArhivsko istraživanje, edukacija i prakse fokusirane na zajednicu rade na osnaživanju zajednica u pogledu demokratizacije, ljudskih i građanskih prava, samoodređenja, održivog razvoja i društvene inkluzije. Arhiviranje i dokumentacija osnovne su infrastrukturne komponente koje podržavaju informiranost zajednice, samoobrazovanje i sjećanje, tako pridonoseći stvaranju otpornih zajednica i kultura te podržavajući pomirenje i oporavak nakon konflikata, potlačenosti i trauma.

Glavna će predavanja na konferenciji održati Gordon Dunsire i Martin Wolske, a neki od panela obuhvatit će problematiku društvenih i infrastrukturnih izazova s kojima se susreće neprofitni arhivski rad, online arhiviranje ili profesionalizacija community arhivara odnosno implementacija standarda za arhiviranje grassroot pokreta. Na panelu pod nazivom Novi mediji i identitet, 15. listopada, govorit će se o kanadskim iskustvima projekta Digitalni arhivi i marginalizirane zajednice (DAMC), ulozi novih medija kao sredstava izgradnje novih nadnacionalnih identiteta na Balkanu, a Tamara Štefanac iz arhiva Hrvatskog željezničkog muzeja i Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Zagrebu predstavit će nastanak i rad Centra kao community arhiva. Izlaganje pod nazivom Prikupljanje alternativnih sjećanja obuhvatit će inicijativu, trenutni status i uključivanje zajednice, odnos s arhivima institucija i različitim organizacijama civilnog društva te održivost samog arhiva.

Raspored izlaganja potražite ovdje.

M.M. / CIRN

Objavljeno
Objavljeno

Povezano