Prema utvrđivanju kriterija

Ured za udruge pozvao na javno savjetovanje o prijedlogu Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele prostora na korištenje organizacijama civilnog društva.

Rojc_pesek_630

Na 13. sjednici savjeta za razvoj civilnog društva koja je bila održana 14. rujna, Agencija za upravljanje državnom imovinom, u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske izradila je prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele prostora u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje organizacijama civilnog društva radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro. Predstavnici organizacija civilnog društva i zainteresirana javnosti sada su pozvani da se o prijedlogu Odluke pismeno očituju. 

Ovaj nacrt rezultat je višemjesečnog rada Ured za udruge i Agencije za upravljanje državnom imovinom. Da će do utvrđenih kriterija doći, nagoviješteno je još u lipnju na Danima udruga u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kada su na okruglom stolu naslova Kriteriji za dodjelu državnih i gradskih prostora na korištenje udrugama, Danijel Škugor iz Agencije za upravljanje državnom imovinom i Igor Vidačak iz Ureda za udruge sa zainteresiranom javnosti poveli raspravu o mogućim smjernicama budućeg dokumenta.  

Uz definiciju programa i projekata od javnog dobra te kriterije kojima organizacija civilnog društva mora udovoljiti kako bi joj se dodijelio prostor, u prijedlogu Odluke stoji i da će Agencija za upravljanje državnom imovinom napraviti popis prostora u državnom vlasništvu te dva puta godišnje propisati natječaj za njihovu dodjelu. O konačnoj dodjeli državne imovine trebalo bi odlučit povjerenstvo na temelju broja sakupljenih bodova bodova koji će ovisiti o godinama aktivnog djelovanja, broju zaposlenika, volontera, članova i korisnika, ostvarenoj financijskoj potpori, projektnim aktivnostima i partnerskim organizacijama. Kako je predviđeno, povjerenstvo će činiti po jedan predstavnik Agencije, Ureda za udruge, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva branitelja zajedno s jednim predstavnikom organizacija civilnog društva. 

Svoje mišljenje o prijedlogu Odluke možete dati putem ispunjenog obrasca kojeg je do 1. listopada potrebno poslati na email adresu Ureda za udruge. Prijedlog Odluke u integralnom je obliku dostupan ovdje

KP / Izvor:  UZURH

Objavljeno
Objavljeno

Povezano