Predstavljanja života

Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima prva je knjiga kazališne i kulturne kritičarke Une Bauer.

piše:
Vatroslav Miloš
una_bauer_630 FOTO: Jelena Topčić

Piše: Vatroslav Miloš

Knjiga Une Bauer Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima upravo je izašla iz tiska, a predstavlja 20 žanrovski različitih tekstova: od kazališnih kritika, preko putopisa, do esejističkih refleksija o svakodnevici. Bauer tako piše o radu suvremenih izvedbih skupina BADco., Societas Raffaello Sanzio i Goat Island, potom o suvremenom plesu i radu Marjane Krajač, filmovima Larsa Von Triera, Davida Finchera i Michaela Hanekea, a tema jednog od eseja je i inspektorica Sarah Lund, protagonistkinja danske kriminalističke serije Forbrydelsen. Tu su putopisi iz Turske, Gruzije, Azerbajdžana, Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Engleske, kao i različiti kraći zapisi o naoko prozaičnim, svakodnevnim stvarima poput goblena, kruha, vrtnih patuljaka, vožnji biciklom i motorom. Zaključni dio knjige posvećen je koreografu i plesaču Raimundu Hogheu čijim se radom autorica bavila u doktorskoj disertaciji. 

“U prvom planu autoričina interesa su različite strategije proizvodnje značenja. Tekst manje govori o životu, više o načinima predstavljanja života. Posrijedi je knjiga silne vedrine i radoznalosti. Autoričine analize često su obilježene diskretnom ironijom, nerijetko i na vlastiti račun”, ističe izdavač knjige, Udruga za kulturu Novi Gordogan.

Una Bauer rođena je 1978. u Zagrebu gdje je po završetku studija komparativne književnosti i filozofije nekoliko godina radila u Centru za dramsku umjetnost kao asistent za kazališni program te objavljivala tekstove o kazalištu i plesu u raznim publikacijama. Na Queen Mary University of London doktorirala je s tezom o ideji neutralnosti u suvremenom plesnom kazalištu. Po povratku u Zagreb počela je predavati na Odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramskih umjetnosti. Zanimaju je, ističe se, i sljedeće nepovezane teme kojima se nasumično bavi: eksperimentalne plesne i kazališne prakse, filozofija društvenosti online i offline, povijest (ženskog) biciklizma, afekti, planinarstvo, putopisi kao izvedeni žanr, kriminalistički romani te politička filozofija u kontekstu kazališta i izvedbe. Tekstove najčešće objavljuje na portalu kulturpunkt.hr ili u časopisu Gordogan jer, kako sama kaže, podržava temeljito razumijevanje kulture i umjetnosti koje zastupaju. 

Urednik knjige Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima je Branko Matan

Objavljeno
Objavljeno

Povezano