Prakse ispitivanja

Nova predstava Tee Tupajić koja se referira na diskoteku kao mjesto užitka zapadne kulture, ali i na istoimenu zloglasnu prostoriju u Guantanamo Bayu, gostuje u Toulouseu.

pripremila:
Matija Mrakovčić
the_dosco_630

Pripremila: Matija Mrakovčić

“Optimalnim korištenjem mogućnosti kazališta Tea Tupajić nudi fascinantan uvid u dinamiku moći ispitivanja i način na koji se unutar toga instrumentalizira ljudska toplina”, zapisao je o radu Tee Tupajić Marijn Lems. Predstava The Disco gostuje u Theatre Garonne u Toulouseu u sklopu festivala In Extremis, 18. i 19. ožujka.

Kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. godine rad na ciklusu Umjetnost obmane u kojem se bavi usporedbom rada agenta tajne službe i rada umjetnika. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Naslov novog rada iz ciklusa, The Disco, referira se ne samo na diskoteku kao mjesto užitka zapadne kulture, već i na istoimenu zloglasnu prostoriju u Guantanamo Bayu u kojoj su zatvorenici izloženi glasnoj pop glazbi kroz duga vremenska razdoblja. The Disco se bavi upotrebom pop glazbe u tzv. unaprijeđenim metodama ispitivanja tajnih službi i vodi tijelo gledatelja kroz gorko-slatke užitke diska. Rad se koncentrira na prakse ispitivanja, te nudi gledateljima iskustvo ispitivanja tajnog agenta.

Osim redateljice, u predstavi sudjeluju Daniel Meir i Jasmin Dasović na oblikovanju zvuka, na oblikovanju svjetla Dragan Šiša i Marino Frankola, na montaži Oriana Weich i Miro Manojlović, a glazbi Baba Electronica.

Tea Tupajić rođena je u Sarajevu. Godine 2003. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, Odsjek kazališne režije i radiofonije, koju trenutno završava. U sklopu radionice Boruta Šeparovića ostvaruje solo multimedijalni performans Tren. Godine 2007. kao stipendistica provodi jesenski semestar na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Surađivala je i na projektima Branko Gavella u sklopu festivala Eurokaz, te s Janom Ritsemm na performansu Oedipus revisited premijerno prikazanom 2010. u briselskom Kaaitheateru. Objavljuje za Frakciju, a 2009. godine ju je stipendirao bečki Tanzquartiera.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano