Povodom neizvjesne budućnosti

Pitanja o budućnosti i upravljanju Galerijom Nova ne tiču se samo sudbine jedne institucije nego predstavljaju slučaj koji otvara i šira pitanja o kulturnoj politici Grada Zagreba.

Sanja-Ivekovic-Ona-prava-Biseri-revolucije_630

Galerijom Nova trenutno upravlja AGM, izdavačko poduzeće koje je bilo dio Zagrebačkog holdinga. Kustoski kolektiv WHW, koji programski osmišljava rad Galerije od 2003. godine, primio je krajem lipnja 2013. AGM-ovu obavijest o otkazu ugovora o vođenju Galerije Nova, a koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine. Petnaest minuta prije početka zakazane konferencije za novinare, iz Zagrebačkog je holdinga putem elektronske pošte povučen prijedlog raskida ugovora.

Prošle godine Gradska skupština Grada Zagreba izdvojila je AGM iz Holdinga te mu tako omogućila da uđe u proces restruktuiranja – kako bi bio privatiziran. Tim procesom otvara se pitanje što će se dogoditi s Galerijom Nova.  

“Odgovori na pitanja o budućnosti i upravljanju Galerijom Nova ne tiču se samo sudbine jedne institucije nego predstavljaju slučaj koji otvara i šira pitanja o kulturnoj politici Grada Zagreba, dinamici između reprezentativnih institucija (muzeji i sl.) i malih institucija koje drugačijom vrstom dijaloga, intenziteta i kontinuiteta doprinose kulturnoj proizvodnji, ali i aktivno i angažirano tematiziraju društveni i politički kontekst u kojem djeluju. Smatramo da je važno da se zainteresirana javnost što ranije uključi u tu raspravu kako svi zajedno ne bismo ponovno bili zatečeni štetnim rješenjima. 

Kao kulturni djelatnici dužni smo brinuti o sudbini kulturnog života društvene zajednice u kojoj djelujemo, želimo, uz to, aktivno propitivati kakvu kulturnu produkciju imamo, koje mjesto kultura zauzima u našem društvu i gdje se u tim konstelacijama smješta Galerija Nova kao javna institucija svjetskog ugleda i duge tradicije. Odgovori na ta pitanja ne bi se smjeli donositi samo u uredima vlasti, nego bi trebali ovisiti i o djelovanju sviju nas”, najava je tribine u Novinarskom domu.

Tribina će biti održana u petak, 21. veljače u 10 sati, a pozvani su govornici: Boris Bakal, Želimir Koščević, Emina Višnić te predstavnici uprave Grada Zagreba i Gradske skupštine. Moderirat će Marina Škrabalo, a na tribini će biti predstavljena publikacija Kronologija Galerije Nova 1975. – ? koju su pripremili Darko Šimičić i WHW.

Izvor: WHW / Fotografija: Sanja Iveković, Ona prava. Biseri revolucije, 2010.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano