Posvećeno Milani

Izašao je novi dvobroj časopisa za plesnu umjetnost Kretanja.

milana_bros_630

Prvi broj časopisa u izdanju Hrvatskog centra ITI – International theatre Institute izašao je 2002. godine, a izlazi dva puta godišnje kao samostalan broj ili dvobroj. Časopis je zamišljen kao tematski i informativni stručni časopis koji će pokrivati razne teme iz područja plesne umjetnosti i tjelesnog kazališta.

Glavna je urednica časopisa Iva Nerina Sibila, a uredništvo čine Maja Đurinović, Katja Šimunić i Željka Turčinović te likovna urednica Nada Dogan.

Kretanja 19/20 posvećena su Milani Broš (1930 – 2012), začetnici Komornog ansambla slobodnog plesa. Kroz tri generacije ovog ansambla prošli su mnogi koji su obilježili, a i danas bilježe razvoj domaće plesne scene. Značenje KASP-a, pored brojnih inozemnih gostovanja i nagrada dobivenih na festivalima i natjecanjima, od Ljubljane preko Palerma do Pariza, i danas je neprocjenjivo za povijest suvremenog plesa u Hrvatskoj. Nasljeđe KASP-a ostaje nezaobilazna činjenica povijesti ne samo suvremenog plesa u Hrvatskoj, nego i avangardnih tendencija cijele polovice prošlog stoljeća.

O plesnoj umjetnici i pedagoginji te radu i nasljeđu KASP-a pišu Ivana Slunjski, Maja Đurinović, Nikša Gligo, Tuga Tarle, Katarina Kolega, Jasna Čižmek Tarbuk, Marjana Krajač, Mirna Žagar, Seadeta Midžić, Agata Juniku, Žak Valenta, Ivana Peranić, Branko Banković, Larisa Navojec i Silvia Marchig.

Izvor: Hrvatski centar ITI

Objavljeno
Objavljeno

Povezano