Ponovno promišljanje javnog

U sklopu predstavljanja suradničkog projekta Amnezion udruga BLOK, MINA i Abart te Dubravke Sekulić, u mostarskom OKC Abrašević bit će organiziran kratki seminar.

boris_orencuk_individualna_radna_akcija_630

Amnezion, suradnički projekt započet u siječnju 2012. godine između organizacija BLOK iz Zagreba, MINA iz Ljubljane, Abart iz Mostara te beogradske arhitektice Dubravke Sekulić, eksperimentalna je platforma strukturirana kao on-line arhiv koji uključuje projekte, izložbe, seminare i različite diskurzivne formate realizirane kroz višegodišnje djelovanje ovih organizacija. Primarno polazište projekta bazirano je na aktivnoj razmjeni, promišljanju, propitivanju i artikulaciji umjetnosti u javnom prostoru, kao aktualne socio-političke i kulturno-umjetničke prakse na kojoj ove organizacije zasnivaju svoje djelovanje. Cilj platforme jest ukazati na zajedničke probleme, kao i sličnosti i razlike upotrebe javnih prostora u Ljubljani, Zagrebu i Mostaru, kako bi se nakon njihove detekcije i analize, pronašao modus prevođenja lokalnih specifičnosti u translokalni narativ.

Budući da Amnezion pristupa interdisciplinarno te da se svaka organizacija na različite načine bavi  i pristupa ovom problemu, diskusije, koje su prethodile cjelokupnom procesu i kreiranju platforme temeljile su se na komparativnoj analizi specifičnog društveno ekonomskog i političkog konteksta (Ljubljana, Zagreb i Mostar), te razmatranju promjena i posljedica do kojih je dovelo sustavno uništavanje same ideje javnog prostora javnog dobra, selektiranju i analizi konkretnih umjetničkih projekta koji su se događali unutar javnog prostora te ponovnom iščitavanju i reinterpretiranju navedenih primjera izvan lokalne sredine, kao i formalnih i proizvodnih uvjeta u kojima su nastali.

 

UrbanFestival, 2008

Amnezion eksperimentira s platformom arhiva, istovremeno nastojeći istražiti mogućnosti i granice arhivske prakse. “Smatrajući kako aksiologija arhiva nipošto nije jednoznačna, već duboko prožeta ambivalencijama, vlastite umjetničke prakse, koje u svoju proizvodnu logiku upisuju arhivske strukture, također prepoznajemo i tretiramo kao ambivalentne. Pokušavajući izbjeći historizaciju i institucionalizaciju, te proces sakupljanja i kreiranja zbirke razvijati kao jedan osobit narativ, pozivamo se na neobjektivnost i reinterpretaciju vlastitog djelovanja pitajući se gdje, kako, kada i zašto je sve počelo, kreirajući, na taj način, prostor za refleksiju vlastitog rada i refleksiju arhiva kao strukture i umjetničkog formata”, saznajemo na stranicama projekta. 

U sklopu završnice i predstavljanja Amneziona, u prostorijama Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru, od 27. i 28. listopada bit će održan seminar naslova Suradnički tečaj za ponovno promišljanje javnoga u sklopu kojeg je zakazano nekoliko predstavljanja knjiga i projekata. 

Tako će u Mostaru Bojan Mucko predstaviti svoju knjigu Ispražnjeno u povratu te eksperimentalne i interdisciplinarne radionice kritičkog promatranja javnog prostora. Bostjan Bugarič predstavit će projekt Graditi javno-st  – Gdje je Zalograd? u sklopu kojeg je grupa umjetnika, arhitekata i istraživača, započela je proces promišljanja urbanog prostora ljubljanske četvrti Zalog, dok će Ana Vilenica predstaviti svoju knjigu Na ruševinama kreativnog grada. Na kraju seminara, bečki umjetnik Hannes Zebedin izvest će intervenciju u javnom prostru Desireline te u jednom djelu Mostara upisati narativnu formu oblikovanu prema dijalogu iz drame Tramvaj zvani čežnja Tennesseeja Williamsa.

Više informacija o seminaru i projektu Amnezion možete pronaći na istaknutom linku

KP / Izvor: Amnezion / Foto: Boris Orenčuk, Individualna radna akcija

Objavljeno
Objavljeno

Povezano