Politike uključive integracije

Održava se godišnji sastanak koordinatora Interkulturalnih gradova, među kojima su i predstavnici Rijeke 2020, kako bi predstavili politike koje promiču razvoj temeljen na različitosti.

piše:
Martina Domladovac
Intercultural_Cities_f_630 FOTO: Intercultural Cities / Facebook

Piše: Martina Domladovac

U Reykjaviku se održava godišnji sastanak koordinatora Intercultural Cities (ICC) Vijeća Europe koji će u dva dana okupiti stotinjak predstavnika gradova Europske unije, članova ICC programa, te goste predstavnike Maroka, Québeca, Australije i Minnesote. Glavni cilj sastanka, na kojem sudjeluju i predstavnici Rijeke 2020, je raspraviti i predstaviti napretke u gradskim politikama koje promiču interkulturalnost i razvoj gradova temeljenih na različitosti. 

Koordinatori će također dogovarati prihvaćanje i odobrenje ICC strategije za razdoblje 2016-2019, a raspravljat će se i o osnivanju “laboratorija” politike uključive integracije. Ona će biti usmjerena na izgradnju eksperimentalnog okvira za više zainteresiranih strana upravljanja integracijom migranata i izbjeglica, kako bi se omogućio prijenos inovacija i dobre prakse od lokalne do regionalne i nacionalne razine, stoji na stranicama Rijeka 2020. 

ICC je program Vijeća Europe koji pomaže lokalnim vlastima u stvaranju politika baziranim na interkulturalnoj integraciji. Ovaj upravljački model polazi od ideje “prednosti različitosti”, što podrazumijeva odnos prema migrantima kao izvoru lokalnog ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja, umjesto samo kao ranjivih, potrebitih skupina. Interkulturalna integracija uključuje stratešku reorganizaciju urbanih politika kako bi se podržala prikladna reprezentacija, pozitivna interkulturalna interakcija  te institucionalni kapaciteti koji će svima osigurati jednak pristup pravima i mogućnostima. ICC program nudi opsežnu metodologiju kao pomoć gradovima pri razvoju njihovih strategija različitosti, te širok raspon analitičkog oruđa.  

Rijeka je prvi i za sad jedini hrvatski grad član ICC-a, koji je također strateški partner grada za EPK 2020. U srpnju 2016. godine, Rijeku je posjetio Phill Wood, stručnjak ICC programa koji je  evaluirao grad, te je u svom još uvijek neslužbenom izvješću naveo napredak Rijeke  po pitanju interkulturalnosti zajednice i integracije različitih skupina u društvo, u odnosu na prethodno istraživanje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano