Politike gledateljstva

Simpozij Politike gledateljstva, kojeg u sklopu projekta Afekti i kazalište organizira Centar za dramsku umjetnost, održat će od 25. do 27. studenog u Pogonu.

thomas_struth_audience_480
Simpozij je zamišljen kao pokušaj da se kazalište, izvedba (performance) i javnost (javna sfera) misle zajedno, u kombinacijama i preklapanjima, jedne s drugima ili jedne nasuprot drugih. “Bavit ćemo se pitanjem što bi kazališna i izvedbena praksa/prakse mogle reći o povijesti pojma javnosti i o načinima kako se danas konstruira(ju) javnost(i). U tom nam je smislu ključan pojam gledateljstva (spectatorship), kojeg tretiramo kao javno-političko pitanje: što se događa kada se javnost percipira kao gledatelj, a gledatelj kao javnost”, ističu organizatori.
Tako će se u petak, 25. studenog, od 10 do 13 sati održati razgovor naslovljen O politici kazališnog gledateljstva za koji je predviđena literatura The Piccolo Theatre: Bertolazzi and Brecht: Notes on a Materialist Theatre Louisa Althussera te Publics and Counterpublics Michaela Wernera. Potom će se održati projekcija filma Shirin Abbasa Kiarostamija na koji će se nadovezati razgovor naslovljen Je li doista riječ o gledateljima?.
Za subotu, 26. studenog, u trajanju od 9 do 13 sati predviđen je razgovor koji bi trebao analizirati “što je javnost i koji je status gledateljstva u odnosu na društvene mreže, na politički razvoj situacije, ‘revolucije’ u Egiptu, Libiji i Tunisu, pokret Occupy Wall Street i akcije otpora kao što je bila ona u Varšavskoj”. Za sudjelovanje u razgovoru potrebno je pročitati tekstove A Civil Spectator Arielle Azoulay i Bodies in Alliance and the Politics of the Street Judith Butler. U 15 sati u Zagrebačkom plesnom centru bit će izvedena predstava Paces koreografkinja Petre Zanki i Britte Wirthmüller nakon koje – od 17 do 19 sati – slijedi razgovor “Kognitivni kapitalizam”, “generalni intelekt” i ideja javnosti same kao “realne apstrakcije” koji će započeti izlaganjem Tomislava Medaka. Za ovaj, četvrti u nizu razgovora, predviđena literatura je General Intellect Paola Virna, The Production of Counter-Publics and the Counter-Publics of Production: An Interview with Oskar Negt Monike Krause te The Open Secret of Real Abstraction Alberta Toscana. Za kraj dana, ponovno u ZPC-u, u 20 sati predviđena je izvedba predstave Short Fantasy About Reclaiming The Ownership Of My Body Marjane Krajač
Posljednjeg dana simpozija održat će se peti razgovor koji je zamišljen kao otvorena sesija. 

Simpozij će se odvijati na engleskom. Sudjelovanje u simpoziju je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane, ali zbog ograničenog prostora mjesto je potrebno rezervirati putem elektroničke pošte. Na istu se adresu možete javiti ukoliko potrebnu literaturu o kojoj će se raspravljati želite u elektroničkom formatu. Ulaznice za predstave se plaćaju. Koordinatori simpozija su Una Bauer i Nicholas Ridout, a isti će se održati u konferencijskoj dvorani Pogona, Kneza Mislava 11 u Zagrebu. 

Projekt se provodi se u sklopu regionalnog projekta Balcan Can Contemporary financiran kroz program IPA 2009 Programme – Civil Society Facility. Program CDU-a također podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Simpozij se ostvaruje u suradnji s Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade – POGON. 

Izvor: POGON / Foto: Thomas Struth, Audience, 2004.

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano