Podzemni tijekovi plesne izvedbe

Kazališna skupina BADco. najavljuje premijeru predstave Manje zlo.

piše:
Vatroslav Miloš
badco_manje_zlo_630

Koreografiju predstave Manje zlo – inspiriranu filmom Idi i gledaj Elema Klimova i poemom Četiri kvarteta T.S. Eliota – zajednički potpisuju Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec, koja je ujedno i izvođačica, dramaturg je Goran Sergej Pristaš, autori glazbe su Alen i Nenad Sinkauz, a kostime je dizajnirao i izradio Silvio Vujčić.

“Radeći na koreografiji predstave, autori pokušavaju odbaciti romantičarsku ideju da je tijelo generator kretanja zanimajući se za njegovu posredničku, ali i otporničku ulogu u različitim serijama kretanja, gledanja i vibracija koje ulančavaju žive i nežive posrednike kroz postupke prevođenja, konformacije, kompozicije itd. S tom idejom autori istražuju razinu ‘podzemnih tijekova’ plesne izvedbe; infrastrukture plesa na razini organizacije tijekova, pozadinskih ritmova, elementarnih tjelesnih funkcija i njihovog visceralnog učinka”, ističe se u najavi predstave.

BADco. je skupina prepoznatljive kazališne estetike koja na domaćim i međunarodnim pozornicama djeluje već trinaest godina. Rad BADco.-a ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdana su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma. Iz bogatog portfelja ovog originalnog plesnog kolektiva izdavaja se rad Odgovornost za viđeno kojim se Hrvatska predstavljala 2011. godine na 54. venecijanskom bijenalu. Predstave Liga vremena i 1 siromašan i jedna 0 gostovale su na programu berlinskog kazališta Volksbuehne am Leniner Platz te na festivalu Štajerska jesen u Beču, a u svibnju 2014. Goran Sergej Pristaši i Nikolina pristaš predstavili su svoj rad u galeriji TATE Modern u Londonu. BADco. sudjeluje u razvoju softverskih alata za prijenos znanja i metodologije plesa velike plesne institucije kao što je kazalište TROUBLEYN Jana Fabrea, Motion Bank Williama Forsythea te koreoografe Waynea McGregora i Emia Greca.

Predstava Manje zlo premijerno će biti izvedena 16. listopada u 20 sati u predvorju kina SC. Reprizne izvedbe održat će se u 17. i 18. listopada.

Izvor: BADco.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano