Performans bez performansa

Something with performance, izložba koja se bavi performansom, ali istodobno odbija biti prezentirana unutar prostora, odvija se tijekom lipnja u Berlinu.

kule_theater_630FOTO: auguststrasse-berlin-mitte.de

Something with performance pop-up je izložba unutar berlinskog kazališnog prostora KuLe. Naslov predstavlja ironični opis izložbe koja se bavi pojmom performativnog, ali u isto vrijeme odbija prikazati performans. Na projektu od 12. do 29. lipnja sudjeluje devet međunarodnih umjetnika i umjetničkih kolektiva: Awst & Walther, Nick Crowe & Ian Rawlinson, Niklas Goldbach, annette hollywood, Nina Kurtela, Yuri Leiderman, Christl Mudrak, Stefan Panhans i Nika Radić.

Posljednjih godina umjetnost performansa doživjela je procvat na međunarodnoj sceni do te mjere da je dosegla istu razinu vidljivosti koja je prije bila rezervirana za tradicionalnije potkategorije suvremene umjetnosti. Dok se lijepa umjetnost koncentrira na materijale izvedbe, performans je direktno izgrađen na idejama te postoji u realnom prostoru do trenutka nestanka kroz vlastito dovršenje. Međutim, bez obzira na vlastitu efemernu prirodu, performans često ostvari trag, uglavnom kroz foto i video dokumentaciju koja se onda koristi u daljnjim izvedbama. Još je jedna karakteristika performansa otvaranje prostora koji u fokus stavlja gledatelja ili ga poziva na ispunjenje svakodnevne radnje koja zatim unutar specifičnog prostora galerije poprima performativnu dimenziju. 

Izložba Something with performance prezentira radove koji uzimaju performans kao implicitni element, ali ne svode se samo na izvedbu u najužem smislu. Radovi se odvijaju u prostoru sobe unutar KuLe, prostoru koji se naziva “posljednjim skvotom Berlina”, a unutar kojega se odvijaju performansi od 1990-ih godina. Heterodoksija ovog kazališnog prostora izravno komunicira s idejom performativnog koje u isto vrijeme negira vlastiti jezik i jezik izložbenih praksi, a radovi pak umjetnika tematiziraju realnost prostora, točku njegovog simbolilčkog zatvaranja i ponovnog otvaranja. 

I.J. / KuLe

Objavljeno
Objavljeno

Povezano