P2P izvan okvira kompjuterske tehnologije

Michel Bauwens u svojem će predavanju objasniti kako principi P2P tehnologije mogu pomoći novim oblicima nereprezentativne demokracije.  

P2P_I_love_U_630

U srijedu 3. listopada, teoretičar, pisac i istraživač na području tehnologije, kulture i inovacija Michel Bauwens, održat će predavanje na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Bauwens je jedan od osnivača i vodećih aktivista P2P fondacije te će na predavanju predstaviti alternativne načine financiranja i razmjene dobara temeljene na peer-to-peer konceptu (P2P). Također, bit će riječi i o aktivnostima P2P fondacije i grupe Commons Strategies te razvojnim konceptima za koje se ove organizacije zalažu. Predavanje je dio međunarodnog projekta Tehno-ekologije koji zajednički realiziraju Institut za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON iz Novog sada, RIXC iz Rige, nizozemski Baltan Laboratories, Ars Longa iz Francuske i Finnish BioArt Society.

Bauwens vidi egalitarno umrežavanje, model funkcioniranja P2P razmjene, kao suvremeni oblik društvenog odnosa koji se širi izvan okvira kompjuterskih tehnologija i počinje definirati globalno društvo. Teza ovog znanstvenika jest da bi novi oblici nereprezentativne demokracije, zasnovani na istim principima kao P2P, mogli biti ključni pri pronalaženju rješenja za aktualne globalne izazove.

U svom eseju Politička ekonomija peer proizvodnje, Bauwens predstavlja P2P fenomen kao nadolazeću alternativu kapitalističkom modelu društva, iako tvrdi da “peer ekonomija u mnogome zavisi od tržišta jer stvara proizvodnu vrijednost uglavnom kroz nematerijalnu proizvodnju, neuspijevajući osigurati direktnu zaradu za proizvođače”. Unatoč tome, Bauwens smatra da je zavisnost obostrana: kapitalistički sistem i tržišne ekonomije također ovise od P2P proizvodnje, naročito od mreža za distribuciju obrade informacija. Zbog toga se P2P ekonomija može promatrati kao proširenje ili kao već postojeća sfera proizvodnje slobodnog softvera i softvera otvorenog koda, kao i drugih nematerijalnih dobara. O P2P konceptu izvan okvira kompjuterske tehnologije, možete čitati u Bauwensovom eseju P2P i ljudska evolucija.  

Ukoliko niste u mogućnosti prisustvovati ovom zanimljivom predavanju, a želite saznati nešto više, upućujemo vas na intervju s Michelom Bauwensom objavljen u časopisu Culture Machine čiji je najnoviji broj posvećen ekonomiji pažnje.  

Izvor: NAPON

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano