Otvoreni prostori povijesti

Projekt Goethe-Instituta u Jugoistočnoj Europi, posvećen Prvom svjetskom ratu, ulazi u završnu fazu izvedbama i razgovorom u Berlinu.

kroesinger_dura_princip_630 FOTO: Regine Dura

Projekt Goethe Instituta 1914/2014: Bojno polje sjećanja obuhvaća višestruku perspektivu promatranja i tumačenja povijesti: pošto se prošlost neizbježno tumači različito, svako promišljanje povijesti koje bi trebalo biti više od osobnog stava događaje neizostavno mora sagledati iz nekoliko perspektiva.

Na poziv Goethe-Instituta u Beogradu, Istanbulu i Sarajevu, redatelj Hans-Werner Kroesinger, istaknuti predstavnik suvremenog dokumentarnog kazališta, bavio se ovom temom gotovo godinu dana u suradnji s redateljicom i filmskom umjetnicom Regine Dura. Projekt 1914/2014: Bojno polje sjećanja do sada je obišao Beograd (u suradnji s Centrom za kulturnu dekontaminaciju), Sarajevo (u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom Sartr) i Istanbul (u suradnji s Institutom za orijentalistiku i udrugom povjesničara Tarih Vakfi).

Berlinska premijera u kazalištu Hebbel am Ufer zakazana je za 11. lipnja, a odvit će se nakon produkcijske faze od 10. svibnja. Izvedba će na jednom mjestu okupiti izvođače iz Beograda, Sarajeva i Istanbula, kao i rezultate njihova dotadašnjeg rada. Prije izvedbe bit će otvorena izložba Open Spaces Regine Dure koja će publici predstaviti proces istraživanja u prethodna tri grada te radove nastale na istanbulskoj radionici Narrating War. Izložba je osmišljena kao živi arhiv koji omogućava propitivanje povijesti u formi radnog prostora, a virtualni pogled na izložbu dostupan je ovdje.

Nakon izvedbe 13. lipnja, Hans-Werner Kroesinger govorit će o nastanku predstave, uz sudjelovanje voditelja koprodukcijskih organizacija iz Beograda i Sarajeva, Borke Pavićević i Nihada Kreševljakovića. Razgovor će moderirati Boris Buden.

M.M. / Goethe Institut

Objavljeno
Objavljeno

Povezano