Osiguravanje prostora za kulturu

U sklopu projekta Making Space for Active Community bit će održana trodnevna edukacija o različitim aspektima upravljanja kulturnom infrastrukturom.

hands_630 FOTO: Rita M.

Projekt Making Space for Active Community tijekom 2014. i 2015. godine provode Savez udruga Operacija grad, Savez udruga Rojca i KA-Matrix, a cilj mu je ojačati kapacitete organizacija nezavisne kulture i mladih naročito kad je u pitanju upravljanje javnom infrastrukturom za kulturu. “Projektom želimo unaprijediti utjecaj udruga civilnoga društva u društvenom i kulturnom razvoju lokalnih zajednica kroz osiguravanje javnih infrastruktura, uz participativni te svima pristupačan održiv model vođenja i upravljanja”, pojašnjavaju na web stranici Rojca. 

Projektne aktivnosti su treninzi povezivanja i umrežavanja udruga iz Zagreba, Pule i Karlovca, promocija javno-civilnih partnerstava, studijska putovanja, javne tribine i radionice za članove udruga i građane. Edukacije će voditi domaći i međunarodni treneri, a osim za predstavnike udruga, treninzi su namijenjeni i zaposlenicima lokalnih uprava koji se bave pitanjima aktiviranja građana, kulturnim politikama te prenamjenom i korištenjem javnih prostora. Osnova treninga za udruge i predstavnike gradova bit će temeljena na iskustvima Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON koji predstavlja uspješan model civilno-javnog partnerstva u Hrvatskoj, kao i belgijskih kulturnih centara koji predstavljaju dobru praksu upravljanja javnom infrastrukturom. 

“Prva edukativna aktivnost koju ćemo u projektu provesti bit će trodnevna edukacija o različitim aspektima upravljanja kulturnom infrastrukturom kao sto su urbanizam, kulturne politike, održivost, umrežavanje te suradnja s lokalnom upravom. Radionica ce se održati u Zagrebu od 28. do 30. travnja a na njoj će predavati stručnjaci iz spomenutih oblasti, Dinko Peračić i Davor Mišković. Iz Njemačke Ufa Fabrik iz Berlina dolazi nam Werner Wiartalla, stručnjak za energetsku i financijsku održivost. Polaznici radionice su predstavnici organizacija iz Pule, Rijeke, Karlovca i Zagreba”, pojasnila je Miljenka Buljević iz Saveza udruga Operacija grad.  

Projektna sredstva u iznosu od 60.000 eura odobrena su u sklopu programa Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva koje se provodi u okviru 4. komponente IPA Operativnoga programa Razvoj ljudskih potencijala Europske Unije, dok je cjelokupna vrijednost projekta 75.000 eura. 

Izvor: Civilnodruštvo.hr

Objavljeno
Objavljeno

Povezano