Od tekstilne do elektronske niti

Prva ovogodišnja izložba u Galeriji Galženici međunarodnog je karaktera i predstavlja kustosku koncepciju Deborah Hustić s četiri umjetnice iz područja suvremene i novomedijske tekstilne umj

anda_klancic_textiletronics_630
Na izložbi Textil{e}tronics  – koja se održava od 2. ožujka do 1. travanja – predstavit će se tako Anda Klančič i Marija Mojca Pungerčar iz Slovenije te Josipa Štefanec i Patrizia Dona iz Hrvatske. 
Prateći razvoj od jednostavne niti do kompleksnih novomedijskih objekata, ova će izložba dotaknuti područja najrecentnijih događanja u području nosive tehnologije i elektronski oblikovane skulpture, kroz svjetlosne lumino objekte, prezentaciju mikrokontrolera Arduino i upotrebu eTekstila
Tematizirajući skulpturalnu tekstilnu (J. Štefanec) i elektronsku nit (A. Klančič), kao i dizajniranu materiju i novo značenje objekta (P. Dona), te socijalno angažiranu tekstilnu umjetnost (M. M. Pungerčar), izložba će dati presjek suvremenih novomedijskih tendencija i načine preispitivanja značenja medija kao takvog. 
Socijalni i emancipacijski aspekti tekstilne umjetnosti nikako se ne mogu zaobići, ona uvijek kao da priziva brojne asocijacije manufakturnog rada, uradi sam (DIY) subkulture i samoodrživih sistema. Izložba podnaslova Od tekstilne do elektronske niti, od materije do modnog objekta bit će i svojevrsna premijera jer se ovom prilikom suvremene umjetnice Anda Klančič i Marija Mojca Pungerčar predstavljaju prvi puta pred hrvatskom publikom. Predstavit će se novi radovi nastale za ovu prigodu, te pokazati recentne i buduće tendencije elektronskog tekstila i novomedijskih skulpturalnih koncepata nikada do sada predstavljenih u Hrvatskoj, a u sklopu izložbe bit će izvedeno nekoliko “guerilla knitting” i “yarn bombing” događanja u javnim prostorima Velike Gorice.
Izvor: Galerija Galženica

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano