Od plesa do luminoakustike

Od 17. do 21. rujna 2014. u Studentskom centru u Zagrebu, u organizaciji Kulture promjene SC-a, održat će se četvrto izdanje Ganz novog festivala.

maria jerez_630

Maria Jerez, The Case of the Spectator, foto: Amedeo Novelli

Ganz novi festival

Ganz festival je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora i mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima. Festival će otvoriti premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta Gradnja u izvedbi devetero mladih hrvatskih izvođača, nastalog na incijativu njemačke plesne umjetnice Isabelle Schad i skupine de facto, a u suradnji s EkS-scenom i Kulturom promjene. Berlinska verzija projekta, inspirirana istoimenim Kafkinim književnim djelom, premijerno je izvedena u veljači u Ufferstudios Berlin.

Španjolska umjetnica Maria Jerez, predstavit će se s dva rada, unutar kojih razvija specifičan jezik na granici kazališta, filma, koreografije i vizualne umjetnosti. Koreografkinja An Kaler, u svom radu On orientations/one place after kombinira vizualne i izvedbene umjetnosti. Slovenska umjetnica Irena Tomažin svoje će nevjerojatne glasovne sposobnosti i korištenje tijela kao instrumenta glasa prikazati u predstavi Okus tišine.

Interdisciplinarnim radionicama, laboratorijima s etabliranim umjetnicima, usmjerenim razgovorima, istraživačkim rezidencijama, kao jednako važnim dijelovima svog programa, Ganz povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije, promiče prijenos i razmjenu znanja između različitih generacija umjetnika i različitih područja umjetnosti i vještina. Dvojac Lightune G koji čine Bojan Gagić i Miodrag Gladović održat će radionicu luminoakustike, a Svetlana Spajić, srpska vokalna umjetnica, proglašena jednim od pet najboljih balkanskih vokala tradicijskog pjevanja, radionicu tradicionalnih balkanskih napjeva.

U suradnji s Francuskim institutom, u sklopu projekta Teatroskop, održat će se istraživačka rezidencija francuskih, slovenskih i hrvatskih umjetnika Communitas II pod vodstvom Male Kline.

Festival je dio europskog projekta APAP-Performing Europe. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano