O starosti

David Albahari i Srđan V. Tešin priredili su zbirku suvremene srpske proze na temu starosti. 

papir_stari_630

Beogradska izdavačka kuća Arhipelag objavila je novu tematsku antologiju suvremene srpske priče. Pod naslovom Starost, David Albahari i Srđan V. Tešin, objedinili su dvadesetak priča autora iz Srbije koji na različite načine pristupaju temi starosti.  

U antologiji antologiji možete čitati priče Jovice Aćina, Slobodana Tišme, Milice Mićić Dimovske, Žarka Radakovića, Svetislava Basare, Ljubice Arsić, Mihajla Pantića, Jelene Lengold, Milete Prodanovića, Zorana Ćirića, Veselina Markovića, Mirka Demića, Ildiko Lovaš, Uglješe Šajtinca, Saše Ilića, Borivoja Adaševića, Andrije Matića i Miće Vujičića, kao i urednika Davida Albaharija i Srđana V. Tešina.

“Naš projekt Starost zamišljen je kao pokušaj pružanja odgovora na niz pitanja koja se neumitno nameću kada je reč o ovoj temi: Šta nam znači starost? Šta očekujemo od starosti? Kada se doista postaje star? Strah od starosti? Žaljenje za mladošću? Sukob star-mlad? Najlepše godine naših života? Starost kao radost ili tugovanje? Odupiranje starosti? I posebno: Kada pisac postaje star? Pozvali smo još dvadesetak pisaca da nam se pridruže u potrazi za odgovorima, a knjiga koju čitalac drži u rukama donosi odgovore dvadeset jednog autora. Iako pripadaju raznim starosnim grupama i njihovi odgovori – napisani u obliku priča ili eseja – pokazuju da ih tema starosti duboko inspiriše, pogotovo kada se prikazuje i razrešava pričom o ljubavi ili smrti. U svakom slučaju, bez obzira na to kako su ovi tekstovi izloženi pažnji čitalaca, oni potvrđuju izuzetnu pripovedačku umešnost mladih i mlađih naraštaja u današnjoj srpskoj prozi”, u predgovoru su naveli Albahari i Tešin.

Ova antologija najnoviji je naslov u ediciji tematskih antologija Tema koju je izdavačka kuća Arhipelag pokrenula prije nekoliko godina.  Do sada su u objavljene zbirke Poslastičarske priče, koju su priredili David Albahari i Vladan Mijatović Živojnov te antologija Svet oko nas. Evropski gradovi u savremenoj srpskoj pripoveci koju je priredio Gojko Božović.

KP / Izvor: Arhipelag

Objavljeno
Objavljeno

Povezano