O anoreksiji i bulimiji

Predstava Ana i Mia kazališta Mala scena, predstavit će se beogradskoj publici u dvorani Vuk Karadžić na festivalu Pozorište zvjezdarište.

ana_i_mia_480
Ovaj međunarodni festival ove godine doživljava svoje deveto izdanje, a Mala scena na njemu sudjeluje po prvi puta.
 
Autorski projekt redateljice Anice Tomić i dramaturginje Jelene Kovačić nastao je kao kazališna studija dviju gotovo sestrinskih bolesti, anoreksije i bulimije. Kostime i scenografiju su također osmislile Anica Tomić i Jelena Kovačić, glazbu je napravio Frano Đurović, a likovno oblikovanje potpisuje Vladimir Končar.
 
Govoreći o anoreksiji i bulimiji, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoriranju i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrstan način stigmatizira. Istovremeno, progovarajući o tim sestrinskim bolestima dvama glasovima – glasom oboljele i glasom njezine najbolje prijateljice – predstava pokušava detektirati uzroke i ključna mjesta koja pokreću nezaustavljivu propast onih koje bolest na bilo koji način dotakne. 
 
“Anoreksija i bulimija radikalni su prostori autodestrukcije i samouništenja. Daleko su od pubertetskih hirova i sebičnih traženja pažnje. One su očajnički pokušaj uspostave kontrole nad vlastitim životom, ali pokušaj koji sam u sebi propada jer se pretvara u začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći bez pomoći i ljubavi drugog”, riječi su autorica predstave.  
Nika Mišković prošle je godine za ulogu Ane u ovoj predstavi nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta u kategoriji najbolje glumice u predstavama za djecu i mlade, a Mia Biondić nominirana je za istu nagradu. Na festivalu ASSITEJ-a u Čakovcu Mišković je također dobila nagradu za najbolju glumicu. 
Izvor: Mala scena
Objavljeno
Objavljeno

Povezano