Novosti iz svijeta spekulativne fikcije

Tek nekoliko mjeseci nakon izlaska prošlog broja, na policama knjižara je novi, 18. broj časopisa za književnu fantastiku Ubiq.

piše:
Vatroslav Miloš
blade_runner_ubiq_630

Piše: Vatroslav Miloš

S obzirom na stanje na tržištu, takav je ritam prilično neobičan za periodiku ovog tipa, ali može se samo pohvaliti jer kontinuitet je važan, bez obzira na sve realne prepreke na tom putu. Novi broj Ubiqa tako donosi pregršt književnih tekstova, ali nastavlja i s kritičko-teorijskim istraživanjima spekulativne fikcije, što kroz prijevode, što kroz vrijedne doprinose lokalnih i regionalnih autora. 

U književnom segmentu ističe se Darko Macan s “višestruko provokativnom hladnoratovskom alternativnom poviješću Jugoslavije” u priči Pukotine, dok, kako se ističe u uvodniku, epsku fantasiku, među ostalima, zastupaju na slavenskoj mitologiji utemljena Moranina deca Milene Stojanović i Milena Benini s novelom Oni koji prežive, predpričom njenom romanu Svećenica Mjeseca

Od kritičkih praksi tu su tekstovi Tihane Bertek Autentičnost kopije: posthumanističko čitanje Blade Runnera i Ivana Šunjića Pripovjedni modeli u zbirci priča Mars Asje Bakić, potom i osvrt na priloge Leslieja Fiedlera proučavanju znastvene fantastike Silvestra Milete te prijevod teksta Gillian Polack Širimo svoje svjetove: kako izgradnja svijeta komunicira kulturalne interpretacije. Vrijedi spomenuti da su u tom segmentu u prošlom broju Ubiqa objavljeni i prijevodi tekstova Fredrica Jamesona U hipersvemiru i Daniela Mendelsohna Roboti pobjeđuju!.

U tom smislu, vrijedi uputiti i na uvodnik aktualnom, 18. broju u kojemu urednici Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak pišu: “Činjenica je da se težište žanra u komercijalnom smislu definitivno preselilo u svijet audiovizualnih umjetnosti − filma, televizije, igara (što god mislili o njima, a ima razloga za nezadovoljstvo i potrebe da se o tome piše!) − i držimo da bi Ubiq teorijsko-kritičarski to morao popratiti. Također, s obzirom na živost spekulativnofikcijske književnosti u nas, smatramo da je velika šteta što mnogo naslova, sad već čak i autorskih opusa, prolazi uz malo osvrta ili komentara. Zašto unutar naše tzv. SF scene skoro da nema ozbiljne valorizacije novih romana i zbirki priča, ostaje za raspravu, ali htjeli bismo da se ovi reci, kao i objavljeni članci, shvate kao poziv ili čak bačena rukavica. Bili bi nam dragi ozbiljni, polemički tekstovi, koji bi konačno pokrenuli rasprave što nam nedostaju i čiji se izostanak, bojimo se, pomalo i osjeća”.

Ubiq izlazi u nakladi Društva za znanstvenu fantastiku SFera i može se nabaviti u Hangaru 7, u knjižarskoj mreži Algoritma i kod samog izdavača. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano