Novinarstvo kao javno dobro

Povodom Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo organizira niz događaja međunarodnog karaktera, te poziva na prosvjednu šetnju od Novinarskog doma do Ministarstva kulture.

piše:
Martina Domladovac
hnd_630_0_0 FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

Piše: Martina Domladovac

Povodom Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, Veleposlanstvom SAD-a i uz potporu veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske, 2. i 3. svibnja organizira niz događanja na kojima će gostovati sudionici iz Francuske, Švedske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Konferencijom Problemi medijskih sloboda u Europi, poseban naglasak stavljen je na najnovije izazove slobode medija u nekim od novih država članica Europske unije, o čemu će govoriti gosti iz Poljske i Mađarske, a prikazat će se i pozitivni modeli zaštite medijskih sloboda u europskim državama. Na trećem panelu konferencije, Problemi slobode medija u Hrvatskoj, govorit će Saša Leković, predsjednik HND-a, Vesna Alaburić, stručnjakinja za pravo medija u Hrvatskoj, Gvozden Srećko Flego, profesor filozofije, Melisa Skender, slobodna novinarka, a pozvan je sudjelovati i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. U sklopu programa održat će se i Video konferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica u koju će biti uključeno šesnaest zemalja iz cijeloga svijeta. Na konferenciji će Glenn Kessler, veteran istraživačkog novinarstva iz Washington Posta i stručnjak za provjeru podataka u tekstovima, govoriti o ulozi koju provjera podataka igra u odgovornosti vlasti, važnih javnih i privatnih institucija prema svojim građanima i kako svaki pojedinac može biti pronicljiviji čitatelj.

Na sam Dan slobode medija, 3. svibnja, u 9.45 sati, kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru, prosvjednom šetnjom HND-a upozorit će se Ministarstvo kulture na odredbe Opće deklaracije o ljudskim pravima i Ustava Republike Hrvatske. Okupljanje je ispred Novinarskog doma u Perkovčevoj 2, a šetnja će završiti ispred Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici. HND poziva novinare i ostale zainteresirane da dođu na prosvjed i ponesu olovke za kojima neće žaliti.

U priopćenju 2. veljače HND je istaknuo zabrinutost stanjem na HRT-u, gdje je u nepuna dva mjeseca došlo do gotovo sedamdeset smjena, programskih propusta i izostanka profesionalnih kriterija. “U skladu s izjavama vladajućih, koji su još kao oporba najavljivali da će na HRT-u ‘raditi metla’ kad oni dođu na vlast, te su otvoreno pozivali na smjene na javnom servisu, potvrđujemo da je ta zadaća uspješno obavljena”, stoji u priopćenju, u kojem se također navodi više primjera cenzure, te profesionalnih propusta. 

U sklopu programa povodom Svjetskog dana slobode medija, organizirana je i dodjela godišnjih novinarskih nagrada koja će se 3. svibnja održati u Novinarskom domu, kada ćemo doznati tko su dobitnici i dobitnice nagrade za životno djelo Otokar Krešovani, novinar godine, nagrade Marija Jurić-Zagorka za pisano, radijsko, televizijsko, internetsko i istraživačko novinarstvo, te nagrade Žarko Kaić za snimateljski rad i Nikša Antonini za novinsku fotografiju.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano