Novi smisao zajedničkog i javnog

HeartEra je projekt u kojem zajednica gradi kulturno-društveno-umjetničko-edukacijski centar u prostorima bivše tvornice papira Hartera u Rijeci.

heartera_630 FOTO: HeartEra Project/Facebook

Piše: Matija Mrakovčić

Početkom rujna 2013. godine Grad Rijeka dodijelio je prostor kluba Palach, dio prostora zgrade Filodrammaticae i prostor Marganova na korištenje bez naknade Savezu udruga Molekula. Odjel gradske uprave za kulturu obvezao se podmirivati režijske troškove grijanja, struje, vode i čišćenja za prostore u zgradi Filodrammaticae dok će za prostor Palacha Odjel podmirivati troškove grijanja. U Marganovu, prostoru bivše tvornice papira Hartera, nema struje ni vode te prostor zahtijeva velika ulaganja.

U ožujku 2014. godine anonimna grupa mladih entuzijasta, uz dozvolu Molekule, u formi svojevrsnog skvota (Heartera Project) zauzela je neke od praznih prostora Hartere te ih počela preuređivati. Danima volontirajući pri čišćenju i uređivanju prostora, od početka su istaknuli spremnost za suradnju s drugim pojedincima, organizacijama te Gradom, dajući novi smisao pojmovima zajedničko dobro i javni prostor. Otada broj zainteresiranih i uključenih samo raste, a godinu i pol kasnije prostori Hartere broje tridesetak kulturnih događanja u organizaciji inicijative.

S obzirom da je revitalizacija Hartere postala jedna od okosnica kandidature grada Rijeke za EPK 2020, Savez udruga i grad Rijeka naručili su prostorno-programsku studiju društveno-kulturnog centra Hartera. Krajnja studija uključuje kulturu (veliki i mali pogon Marganovo za izvedbene umjetnosti i sport), poljoprivredu (proizvodnja hrane i piva u Parafinki te uzgoj gljiva u tunelima ispod akvadukta, vinogradarstvo na obroncima), stanovanje (bivši stanovi Marganovo u obliku hostela te prostora za rezidencije), gospodarstvo (obrada drva u radionicama bivših stanova Marganovo), ugostiteljstvo i trgovinu, uredske prostore (mala dvorana Marganovo). 

Dok Grad osmišljava prostor budućeg društveno-kulturnog centra, entuzijasti iz HeartEre nastavljaju dalje. Sljedeća akcija čišćenje najavljena je za subotu, 29. kolovoza u 11 sati, a sve informacije o inicijativi možete pronaći na novopokrenutoj stranici.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano