Novi kontejner drugosti

Njujorški festival suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti koji istražuje i proširuje pojam queer (u) umjetnosti, u organizaciji udruge Domino, bit će otvoren 23. listopada.

bojana_radulovic_air_doll_630

Od 23. listopada do 3. studenog u New Yorku će biti održan Queer New York International Arts Festival 2013, u organizaciji udruge Domino. Američka će publika imati priliku pogledati preko dvadeset izvedbi na osam ključnih kulturnih lokacija u jednoj od najvećih kulturnih metropola svijeta.

Queer New York International Arts Festival (QNYIA) stvoren je kako bi proširio parametre čitanja svega što queer umjetnost može biti i značiti. Koncept predlaže novoizmišljenu definiciju queera koja može poslužiti kao šira platforma za izvrsnost u umjetnosti, koja je sposobna za praćenje, otkrivanje i tumačenje novih trendova. Osim što preispituje društvene norme i umjetničke prakse, festival repozicionira različitost predstavljajući umjetnike čiji se rad bavi ne samo spolom i identitetom (očekivanim queer pitanjima), već i širim rasponom osobnih, društvenih i estetskih fenomena unutar ovog novog kontejnera drugosti.

Već prve godine festival je bio medijski prepoznat u publikacijama New York Times, Time Out, Financial Times, rasprostranjen na desetak lokacija diljem Manhattana i Brooklyna, od New York Live Artsa, La MaMe, Abrons Arts Centra do The New School, uz gostovanje umjetnika iz Hrvatske, ali i mnogih drugih zemalja.  

Na programu drugog izdanja festivala neki su od najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije, ali i neka od dobro znanih imena sa svjetskih pozornica. 

Prvi tjedan publika očekuje nastupe bugarskog izvedbenog umjetnika Ive Dimcheva, talijanskog umjetničkog kolektiva Sineglossa, njujorških performerskih zvijezda Shane Shane i Heather Litteer, njujorškog vizualnog umjetnika CHOKRA, performanse američkog pisca Dana Fishbacka, njemačke koreografkinje Antonie Baehr, poljskog umjetničkog kolektiva SUKA OFF, brazilske performerice i vizualne umjetnice Gabriele Mureb, vizualnog i izvedbenog umjetnika Antonia Karwowskog iz Poljske, te koreografa i izvođača Raimunda Hoghea iz Njemačke.

Drugi festivalski tjedan uključuje i imena iz Hrvatske i regije. Na rasporedu su, između ostalih, nastupi plesnog umjetnika Brune Isakovića iz Hrvatske, hrvatskog eksperimentalnog cirkuskog dvojca Room 100 te umjetnice Bojane Radulović iz Crne Gore. Festival uključuje i glazbeni program Queer Art New Music Series, s nastupima M Lamara, Maxa Steelea, Enid Ellen i Nath Ann Carrare, filmsku projekciju i razgovor s Davidom Weissmanom te niz rasprava i drugih javnih programa.

QNYIA 2013 nastaje u partnerstvu s Abrons Arts Center, a posvećen je uspomeni na Andréa von Aha (20. ožujka 1987. – 11. rujna 2013.), suosnivača i kustosa Queer New York International Arts Festivala.

Izvor: Domino / Fotografija: Bojana Radulović, Air doll

Objavljeno
Objavljeno

Povezano