Novi broj, novi koncept

Novi broj časopisa za književnu fantastiku Ubiq po prvi put donosi kratke priče i novele iz regije, što je uvod u novu, regionalnu koncepciju časopisa.

viljevo_630

Naslovnica romana Viljevo Luke Bekavca, detalj

Prvi broj tiskan kod novoga nakladnika, Društva za znanstvenu fantastiku SFera, po prvi put donosi kratke priče i novele iz regije, što je uvod u novu, regionalnu koncepciju časopisa, koji odsad ima i nižu cijenu od 50 kuna. U nastojanjima da se kvalitativno i stilski proširi polje fantastičkoga pisanja, Ubiq će umjesto podnaslova “književni časopis za znanstvenu fantastiku”, biti određen kao “časopis za književnu fantastiku”, čime se odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je “SF” počelo označavati “spekulativnu fikciju”, dakle književnu fantastiku uopće.

Časopis će se uskoro naći u prodaji preko novog distributera Hangar 7, izdavača Siriusa B, a dotad se časopis može nabaviti u SFeri. Ubiq će se odsad moći nabaviti i na svim konvencijama gdje je prisutan Hangar 7, po cijeni od 40 kuna, a prva je takva slavonskobrodska SF konvencija Marsonikon koju organizira SF skupina Orion, 31. svibnja. Iz Ubiqa najavljuju da će uskoro uvesti i pretplatu.

Četrnaesti broj na 244 stranice donosi kratke priče, novele i eseje Dorotee Kovačićek, Ivana Lutza, Vigora Vukotića, Ota Oltvanjija, Veronike Santo, Aleksandra Žiljka i drugih. Kritičkom praksom bave se Dejan Ognjanović pišući o “pogubnom djelovanju vremena” kod E. A. Poea i Stephena Kinga te Ante Jerić o “divljenju prostoru romana” Drenje i Viljevo Luke Bekavca. Aleksandar Žiljak donosi bibliografiju hrvatske znanstvenofantastične novele i kratke priče za 2012. i 2013. godinu.

Izvor: Ubiq

Objavljeno
Objavljeno

Povezano