Nova sredstva samopripovijedanja

Zagrebačka plesna grupa De Facto u Francuskoj gostuje s predstavama Forecasting i Love will tear us apart.  

barbara_matijevic_forecasting_lubanja_630

Performans Forecasting, autora Giuseppa Chica i Barbare Matijević, u produkciji zagrebačke grupe De Facto, bit će prikazan od 26. do 29. rujna u sklopu najvažnijeg pariškog kulturnog događanja Festival d’ Automne. Forecasting se temelji na zbirci amaterskih videa preuzetih s najpopularnijeg internetskog servisa za razmjenu video sadržaja YouTubea.

Izvođačica Barbara Matijević u predstavi manipulira laptopom na čijem se zaslonu nižu snimke u omjeru 1:1, tj. odgovaraju realnim veličinama osoba i predmeta te stvara iznenađujući niz prostornih i vremenskih pomaka. Zaslon računala u predstavi postaje mjesto raskrižja između tijela izvođačice i dvodimenzionalnog svijeta, slika koje pripadaju drugim ljudima, na drugim mjestima. Rezultat je vrtoglav hibridni doživljaj, zona neodređenosti koja fluktuira ovisno o prirodi samih snimki – u rasponu od banalnosti svakodnevnih situacija, radnji i predmeta,  do mogućnosti njihove transformacije u nova sredstva samopripovijedanja.

Grupa De Facto, u Francuskoj sudjeluje i na manifestaciji Croatie, la voici i to s čak dvije produkcije. Na festivalu Les Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, 09. i 11. studenog Petra Hrašćanec će izvesti plesni solo Love will tear us apart Saše Božića.

Ovaj rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom, isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja o razlici između plesa i njegovoj realizaciji kao društvenog događanja. Plesačica Petra Hraščanec izvodi numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama gledatelji saznaju naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije te raspliću suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. 

Izvor: De Facto

Objavljeno
Objavljeno

Povezano