Njujorške priče

Queer New York Arts International Festival peti se put predstavlja na pozornicama američke kulturne metropole u organizaciji zagrebačke udruge Domino.

piše:
Vatroslav Miloš
bisakovic_necastive_630

Bruno Isaković, Nečastive

Piše: Vatroslav Miloš

Njujorško izdanje festivala, danas poznato kao Queer New York Arts International Festival, pokrenuto je prema konceptu i estetičkim načelima festivala Queer Zagreb i posljednjih pet godina uspješno predstavlja suvremena strujanja u izvedbenim i vizualnim umjetnostima te istražuje “širi pojma queera u umjetnosti” na pozornicama američke kulturne metropole. 

Ove se godine, u suradnji Domina i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, u New Yorku predstavlja Ina Sladić s izvedbom Art must be beautiful, artist must be beautiful, radom Marine Abramović iz 1975. godine koji se smatra “ključnim djelom umjetnosti performansa i korištenja tijela umjetnika kao umjetničkog medija u takozvanoj estetici boli”. Ina Sladić s Marinom Abramović surađuje od 2012. godine kada je ponovno izvela njene performanse Luminosity i Centerpiece, a do sada je jedina umjetnica koja je dobila njenu dozvolu za ponovnu izvedbu Art must be beautiful, artist must be beautiful, održanu u veljači u MSU-u u Zagrebu.

Festival se od 20. rujna do 2. listopada održava na niz lokaciju u New Yorku: u Abrons Art Centru, The Actros Fund Art Centru, Dixon Placeu te u kultnoj La MaMi gdje će Bruno Isaković u dva navrata izvesti svoju predstavu Nečastive, u solo i u grupnoj verziji. Na Harrimanovom institutu Sveučilišta Columbija održat će se i diskusija o knjizi Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj, odnosno promocija njenog tiskanog, engleskog izdanja Oral history of homosexuality in Croatia 1945 – 2000 o kojoj će govoriti Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer New Yorka i urednik knjige. 

U sklopu festivala će nastupati i niz svjetski renomiranih izvedbenih i vizualnih umjetnica i umjetnika te kolektiva, među njima južnoafrička umjetnica Mamela Nyamza, engleski umjetnik Scottee, kanadski duo Brother(hood) Dance!, američki fotograf Efrain John Gonzalez i drugi. 

Detaljan program Queer New York Arts International Festivala potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano