Neuklopivo u trendove

Nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike dodijeljene su Branku Čegecu i Stipi Odaku.

stipe_odak_630

Goranov vijenac, nagrada za pjesnički opus i ukupan doprinos književnosti, ustanovljena je 1971, a nagrada Goran za mlade pjesnike 1977. godine. Ove je godine prosudbena komisija u sastavu Ana Brnardić, Tonko Maroević, Marko Pogačar, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković jednoglasno odlučila da Vijenac dodijeli pjesniku Branku Čegecu. “Pjesništvo Branka Čegeca prelazi put kojim se, na neki način, hrvatsko pjesništvo i samo kretalo unatrag tridesetak godina. Kad god je Čegecova lirika bivala u dosluhu s novim poetikama i kulturnim trendovima, ona ih je istodobno propitivala u pismu koje je, patetično ali točno kazano, bezvremeno i u poetike i trendove neuklopivo”, naveo je u obrazloženju nagrade član komisije Tvrtko Vuković.

Branko Čegec rođen je 1957. u Kraljevu Vrhu, a diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao je književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Bio je glavni urednik časopisa Quorum i lista za kulturu Oko te urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo je vlastitu nakladničku kuću Meandar, od 2005. Meandar mediu. Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili koautor više izbora i pregleda hrvatske književnosti u zemlji i inozemstvu.

Nagradu Goran za mlade pjesnike prosudbena komisija u sastavu Dorta Jagić, Slađan Lipovec i Miroslav Kirin dodijelila je, od četrdeset i dva pristigla rada, Stipi Odaku za rukopis Trobojno bijelo. Ista je nagrada dodijeljena Branku Čegecu 1980. godine za zbirku Eros—Europa—Arafat.

Stipe Odak rođen je 1986. u Ljubuškom, a diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugo vremena radio je kao suradnik Instituta Vlado Gotovac u Zagrebu, posebice na književno-kulturalnom časopisu Autsajderski fragmenti. Trenutno studira na sveučilištu u Leuvenu u Belgiji.

Čegecu i Odaku nagrade će biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu. Goranovo proljeće ove godine započinje svečanošću otvorenja 20. ožujka u zagrebačkom VIP klubu, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu. Pjesnička karavana potom putuje u Rijeku gdje 22. ožujka nastupa na Filozofskom fakultetu, u Riječkoj gimnaziji te u Filodrammatici na velikom večernjem čitanju. Više potražite ovdje.

KP / igk

Objavljeno
Objavljeno

Povezano