Neodgovoran i zabrinjavajuć javni istup

Govor mržnje Marka Juriča u emisiji televizije Z1 osudili su Vijeće za elektroničke medije, Hrvatsko novinarsko društvo i Srpsko narodno vijeće.

pripremila:
Martina Domladovac
Zagreb_pravoslavna_crkva_630 FOTO: hr.wikipedia

Pripremila: Martina Domladovac

Marko Jurič, autor i voditelj emisije Markov trg lokalne privatne televizije Z1, u spomenutoj je emisiji emitiranoj 12. siječnja izjavio: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini”. Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sljedeći tjedan, u emisiji emitiranoj 19. siječnja.

Na brojne upućene pritužbe, Vijeće za elektroničke medije reagiralo je sazivanjem izvanredne sjednice i pokretanjem hitne procedure. Traži se očitovanje nakladnika Z1, u roku od 48 sati, o govoru mržnje u toj emisiji. “Vidjet ćemo što će nakladnik reći, a kako mi sami ne možemo ići dalje od očitovanja predat ćemo cijeli postupak Državnom odvjetništvu”, rekla je za Radio Slobodna Evropa predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić. Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, također poručuje kako HND odlučno osuđuje svaki govor mržnje pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. “Ovdje nije riječ o novinarskom radu, nije čak riječ ni o šali, već o krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu”.

O svemu se očitovalo i Srpsko narodno vijeće na konferenciji za novinare gdje je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a istaknuo da je “slučaj Marka Juriča strašan primjer dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerirati govor mržnje, pozive na nasilje i linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice te njihovih predstavnika”, naglašavajući pritom kako je Jurič napao jednog od najistaknutijih predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji zagovara pomirenje. Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske i Građanskog odbora za ljudska prava poručio je da je “zadaća većine učiniti sve kako bi se nacionalne manjine osjećale dobro u našem društvu”.

Inače, televiziji Z1 dodjeljena je potpora u iznosu od gotovo dva milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba za subvencioniranje proizvodnje i emitiranja audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano