Audio vodstvo: Objektiv NDH

U suradnji Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac i Srpskog narodnog vijeća u Muzeju grada Zagreba održava se izložba posvećena jasenovačkim logorašima i logorašicama.

Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost, Muzej grada Zagreba, 2023., FOTO: Silvija Dogan

U središtu izložbe Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost, koja počiva na dugogodišnjem intenzivnom istraživanju dostupne arhivske građe, ljudi su iza policijskih kartona Fonda Redarstvene oblasti Zagreb, čije je zatočeništvo u logoru Jasenovac počinjalo fotografiranjem i policijskim ispitivanjem. Prema riječima autora, podaci koji su u trenutku fotografiranja bili sredstvom dehumanizacije, omogućili su rekonstruiranje dijelova života tih ljudi, čime se policijski karton koristi “kao arhivsko sredstvo učenja, ali i sjećanja”.

Autori postava su Đorđe Mihovilović, viši kustos Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, i Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća, uz suradnike Tenu Bakšaj i Nikolu Puharića, dok vizualno i prostorno oblikovanje potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek

Kroz postav izložbe, otvorene u Muzeju grada Zagreba do 11. lipnja, proveli su nas Đorđe Mihovilović, Aneta Vladimirov i Antun Sevšek. 

Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost, Muzej grada Zagreba, 2023., FOTO: Silvija Dogan

Snimanje i montaža: Martina Kontošić
Fotografija: Silvija Dogan
Vizual: Klasja Habjan

Objavljeno
Objavljeno

Povezano