Nema više delanja

Izbor iz tjedna u medijima: od uhićenja Milana Bandića, preko HDZ-ove reproduktivne politike, do 25 FPS-a u britanskom Sight and Soundu.

piše:
Vatroslav Miloš
bandic_pixsell FOTO: Patrik Maček/PIXSELL

Izbor iz tjedna u medijima

Piše: Vatroslav Miloš

Vijest tjedna svakako je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Uz Bandića uhapšeni su i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, s Gradom povezan privatnik u biznisu upravljanja s otpadom Petar Pripuz, ali i čitava svita zaposlenika gradske uprave i holdinga, sveukupno devetnaest njih. Mediji već nekoliko dana bruje o tome kako je to tek vrh ledene sante, ali rijetki se, poput Ivana Kegelja na Lupigi, pitaju što dalje? “Kad stavimo po strani pohvale”, piše Kegelj, “što ih, rekosmo i čestitasmo, za ovu akciju zaslužuju organi gonjenja; kad ostavimo po strani ulisičenog i privedenog gradonačelnika, njegove suradnike i privatno-poduzetničku Pripuzovu glavu, pred oči će nam iskrsnuti cijela lepeza dobrostojećih i službeno uglednih zagrebačkih poduzetnika, predvođenih najraskošnijim cvijetom hrvatskog gospodarstva, uz čije ime i novac je neraskidivo vezana karijera gradonačelnika Zagreba”.

Da je žena tek uterus s urođenim hendikepom koji može prouzročiti govor pa čak i rudimentarnu sposobnost razmišljanja jasno je svakome tko je ikada imao priliku susresti se s HDZ-ovim političkim programom. Sjetimo se samo klasika bespuća povijesne zbiljnosti Tončija Trstenjaka i Ante Bakovića. No to je prošlost. Sadašnjost, ili bolje reći realnost, takva je da je u institucijama javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, u kojoj je abortus legalan, teško pronaći liječnika koji ne bi imao priziv savjesti na prekid trudnoće. Bolnica Sv. Duh u Zagrebu ga ne obavlja, kao ni bolnice u Našicama, Vinkovcima, Požegi i Kninu. U Splitu ga obavlja jedan, a u Zadru nevjerojatna dva liječnika. HDZ-ov izgledni ministar zdravlja, Ante Ćorušić, za Jutarnji list je rekao kako je “žena u trenutku neplanirane i neželjene trudnoće u stanju povišene uznemirenosti te ne može sama donijeti odluku i sagledati sve njene aspekte”. U Novom listu reagirala je Sanja Sarnavka rekavši da “žene trebaju emigrirati iz Hrvatske ako će on biti ministar zdravlja s takvim izjavama”, a Neva Tolle dodala: “Nedopustivo je da osoba unutar strukture države, koja bi mogla zastupati resor odgovoran za zdravlje svih građana, dovodi u pitanje realizaciju prava žena na izbor”. 

Oliver Frljić je za Dan neovisnosti, 8. listopada, riječki HNK preimenovao u “Hrvatsko LGBT kazalište” i na njegovom pročelju razvio zastavu duginih boja. To je, dakako, izazvalo brojne reakcije, od one Kolinde Grabar-Kitarović do gostovanja Nore Krstulović i Jasena Boke u emisiji Studio 4 na HRT-u, na što je reagirao i sam Frljić. Što o tome misle Jasna Žmak, Gordan Bosanac, Darko Lukić, Bruno Isaković, Milena Zajović, Gordan Duhaček, Marina Orsag i drugi čitajte na CroLu 

Evo Morales treći je uzastopni put osvojio mandat za predsjednika Bolivije. Time je, piše Ellie Mae O’Hagan u Guardianu, dokazao da “socijalizam ne može naštetiti ekonomiji” i “zbunio kritičare iz Washingtona, Svjetske banke i MMF-a”. 

Koliko je velik zagrebački 25 FPS dovoljno govori činjenica da o njemu piše Sight and Sound, časopis Britanskog filmskog instituta posvećen kritici i esejistici. Osvrćući se na pitanje “što je to uopće eksperimentalni film” Michael Pattison usporedno piše o zagrebačkom Festivalu eksperimentalnog filma i videa i Experimenti, programu Londonskog filmskog festivala posvećenom eksperimentanom filmu. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano