Visoke potpore za uske poglede

Grad Zagreb je na natječaju ukupnog fonda 1,27 milijuna kuna elektroničkim publikacijama dodijelio potpore "male vrijednosti".

labrovic_hodocasce_630

Piše: Matija Mrakovčić

Kvalitetne programske sadržaje ”kojima se ostvaruje pravo građana Zagreba na javno informiranje i obaviještenost, koji obrađuju teme o ostvarivanju ljudskih i političkih prava, teme namijenjene djeci i mladima, teme o osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, teme u svezi zaštite prirode, okoliša i ljudskog zdravlja, koje promiču ravnopravnost muškaraca i žena, hrvatski nacionalni i kulturni identitet, kulturno i umjetničko stvaralaštvo, teme u svezi kulture javnog dijaloga, koje potiču razvoj obrazovanja, znanosti, umjetnosti i športa, te koje promiču medijsku pismenost” Grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić prepoznali su u elektroničkim publikacijama odnosno portalima Index.hr (dodijeljeno 205 tisuća kuna), Zagrebancija.com (195 tisuća kuna), PolitikaPlus.com (190 tisuća kuna), Tjedno.hr (160 tisuća kuna), Dalje.com (145 tisuća kuna), Javno.hr (100 tisuća kuna), Novi-Zagreb.hr (95 tisuća kuna), MojZagreb.info (90 tisuća kuna) i UrbanCult.hr (90 tisuća kuna).

Javni natječaj za “sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2012.” objavljen je 12. lipnja, a na njega su se mogli prijaviti isključivo nakladnici elektroničkih publikacija registrirani u Upisniku pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije. U devet godina, koliko traje misija Vijeća za elektroničke medije na popisivanja elektroničkih publikacija, u registru se nalazi sedamdeset i osam portala, od više tisuća postojećih. Vijeće je objavilo registre Neupisanih 11. rujna, u samom naslovu sugerirajući od koje godine ti portali stoje tako, neupisani.

Vijeće za elektroničke medije 6. srpnja obaviještava javnost da je “u zadnje vrijeme zaprimilo veći broj zahtjeva pružatelja elektroničkih publikacija za upis u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija. Zahtjeve za upis pružatelji su uputili Vijeću radi prijave na javne natječaje za dodjelu namjenskih sredstava za proizvodnju i objavu programskih sadržaja od javnog interesa koje su raspisale jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj” te naglašava da je “upis u Upisnik namijenjen isključivo elektroničkim publikacijama koje se cjelokupnim sadržajem obraćaju širokoj javnosti, dok se specijalizirane publikacije, koje se odnose na usko određena geografska područja (općine, gradovi) i/ili su specijalizirane s obzirom na odabir tema koje obrađuju (primjerice, kultura ili glazba), ne mogu upisati. To im, dakle, automatski uskraćuje mogućnost prijave na natječaje za sredstva za koja bi se inače morali moći natjecati”. Istovremeno, u spomenutom registru, koji se od 11. rujna zove Knjiga pružatelja elektroničkih publikacija od sedamdeset i osam uvedenih elektroničkih publikacija njih dvadesetak (među kojima su i nagrađeni portali Zagrebancija, Novi-Zagreb i MojZagreb) pokriva upravo usko određeno geografsko područje koje ih automatski diskvalificira za upis. Isti je i razlog zbog kojega je nekoliko neprofitnih medija, među kojima i ovaj koji čitate, izbrisano iz registra, ali ne zbog geografije, već zbog (preuske) tematike.

Jedan od preduvjeta pristupanju javnom natječaju Grada bila je okolnost da se prijavljeni portali za svoje programske sadržaje ne financiraju iz sredstava Fonda za pluralizam, na što portali ionako po važećim propisima nemaju pravo: pluralizam u suvremenom hrvatskom tumačenju znači doslovno dva, televizija i radio. Druga je okolnost bila da se ne financiraju iz proračunskih sredstava. Ispalo je tako da se taksonomija kvalitetnih programskih sadržaja, pobrojana u prvoj rečenici, razlikuje s obzirom na to primjenjuje li se na lokalnoj ili državnoj razini. Zato i nije začudio još jedan javni natječaj grada Zagreba, objavljen krajem srpnja, identično nazvan, ”za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2012”, no koji se odnosi na elektroničke publikacije koje svoj kvalitetni programski sadržaj upražnjavaju izvještajima, vijestima i priopćenjima o radu Skupštine grada Zagreba. Nije naodmet spomenuti i nedavnu akviziciju Zagrebačkog Holdinga u vidu “javnih nabava – usluga”, odosno zakup medijskoga prostora u Večernjem listu i 24 sata vrijedan milijun i tristotrideset tisuća kuna. Nikada dovoljno usko određenih geografskih područja, pojma koje bi potpisao Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i, naravno, ravnatelj Agencije za te iste nesretne, neupisane, uskogeografske medije.
 
Pritom je u natječaju istaknuto da portali koji se prijavljuju moraju “redovito svaki dan” obnavljati programske sadržaje “u vezi s Gradom Zagrebom”, i to “najmanje šest mjeseci kontinuirano” do dana raspisivanja natječaja. U ovome slučaju, problematika širine geografskoga područja anulirana je kvalitetnim sadržajima koji bi odabrani portali trebali obrađivati. S obzirom da se ovaj tekst objavljuje na portalu izričito fokusiranom na teme iz područja kulture, nije naodmet pogledati što gradski oci smatraju kulturnom obaviještenošću svojih građana. Tako je na portalima Zagrebancija i Dalje kultura tek stavka u rubrici scena, Tjedno i Javno kulturom se bave isključivo u vidu vijesti, PolitikaPlus obrađuje kulturu vezanu uz profitna kazališta, kina, a i turistička sezona našla je svoju statističku obradu u ovoj rubrici. Index kulturu boja u crno, ružičasto i lajk, što se može prevesti i kao scena, šoubiz te guzice i sise. Novi-Zagreb objavljuje vijesti iz kulture preuzete s portala Dalje, Zagrebancija i Večernji list, a u moru preuzetih članaka posebno se ističe i jedan autorski, naime o Operaciji Oluja Josipa Kapraljevića, glavnoga urednika portala. Na portalu MojZagreb najveći dio zauzima marketinški prostor, kultura je pokrivena kalendarom i vijestima koje ne odudaraju mnogo od onih na jedinom ”portalu za praćenje kulturnih događanja” među navedenima, UrbanCultu, gdje je aktualna vijest o Justinu Bieberu kojem je ponuđena ulogu u erotskom filmu. UrbanCult je, kako se oglašava, ipak i portal za razonodu, a prema sveprisutnoj matrici tretiranja kulture u medijima, kultura i nije ništa do razonode. Poprilično je već očito da se teme o ostvarivanju ljudskih i političkih prava, teme namijenjene djeci i mladima (ukoliko ih ne zanima samo ta i takva razonoda), teme o osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, teme u svezi zaštite prirode, okoliša i ljudskog zdravlja, koje promiču ravnopravnost muškaraca i žena, teme u svezi kulture javnog dijaloga, koje potiču razvoj obrazovanja, znanosti umjetnosti i športa, te koje promiču medijsku pismenost, mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Period od raspisivanja natječaja do roka za podnošenje prijave iznosio je punih osam dana, od čega je četiri dana otpadalo na vikend i državne praznike. No, tko je stigao – stigao je. Milijun i dvjestosedamdeset tisuća kuna raspodijeljeno je između devet portala, čiji izbor i ne čudi, jer s obzirom na popisanih sedamdeset i osam elektroničkih publikacija u Knjizi, zbiljskom se kritikom gradskih vlasti i pravodobnim, objektivnim informiranjem o njenim postupcima i izborima, ne može pohvaliti niti jedan odabrani portal. Ponajmanje će to moći portal čija je domena registrirana na Novi Zagreb zapad zadrugu za građenje i završne radove u građevinarstvu, a na natječaj je prijavljen preko Otvorene računalne radionice Svi smo protiv koja u Zagrebu raspolaže sa sto i sedamnaest metara četvornih u vlasništvu Grada Zagreba.

Naopakom logikom Grada, na kojoj je i temeljen ovaj natječaj, nagrađeno je nepostojanje i neobrađivanje tema koje su propisane kao osnovni preduvjet natječaja. Osim usko određenih geografskih područja, na ovim se prostorima ipak ponajviše cijeni i uski pogled na stvarnost.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano