Najbolji rukopisi mladih autora

Marko Gregur i Luka Mavretić ovogodišnji su dobitnici nagrada Prozak i Na vrh jezika.

prsten_prozak_na_vrh_jezika_algoritam_630

Tročlani žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar odabrali su ovogodišnje dobitnike nagrada Prozak i Na vrh jezika. Najboljima na godišnjem natječaju za rukopise mladih autora izdavačke kuće Algoritam i dvotjednika Zarez, proglašeni su Marko Gregur i Luka Mavretić.  

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) poeziju i prozu već je objavljivao u mnogim časopisima i novinama. Mladi pisac također je već bio nagrađivan u Hrvatskoj i zemljama regije, pjesme su mu prevedene na bugarski i ruski jezik, a jedna od njegovih kratka priča očekuje izdanje u američkom časopisu Glimmer train. Do sada je objavio zbirku poezije Lirska grafomanija i zbirku kratkih priča Peglica u prosincu te je uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja. Nagradu Prozak žiri mu je dodijelio upravo za kratke priče, među kojima se ističe ona naslova Glupi mobitel, makar nije stvar u njemu. Kao laureatu ove nagrade, Algoritam je za iduću godinu najavio izdanje Gregurove zbirke priča.  

Karlovčaninu Luki Mavretiću (1991.) nagrada Na vrh jezika pripala je za pjesnički rad. Mavretić je brzo nakon završetka srednje škole pobijedio na natječaju za mlade pjesnike Zdravko Pucak. Osim pjesama, piše dramske tekstove i scenarije, a poeziju je do sad objavljivao u više časopisa. Prošlog ljeta objavljen mu je prvonagrađeni rukopis, zbirka pjesama Stopom u nebo, a Algoritam će iduće godine objaviti njegovi zbirku poezije. 

Mladi pisci su, uz priliku za objavu tekstova, u okviru nagrade dobili i prsten diplomu te pretplatnički paket na časopise Quorum, Tema i Zarez. 

Natječaji za nagrade Prozak i Na vrh jezika ostaju trajno otvoreni za autore mlađe od 35 godina koji pišu na hrvatskom jeziku. Izbor do deset pjesama uz bio-bibliografsku crticu šalje se kao privitak u word dokumentu na ovu email adresu, a svoju prozu do 3,5 kartice teksta možete prijaviti na ovaj email. Radovi koji uđu u uži izbor bit će objavljeni na stranicama Zareza.

KP / Algoritam

Objavljeno
Objavljeno

Povezano