Na rubu pameti

Bacači sjenki na Cipru snimaju dokumentarni serijal o hrabrosti, junaštvu i individualnoj egzistenciji u suradnji s kosovskim, srpskim i ciparskim organizacijama.

bacaci_sjenki_cipar_na_rubu_pameti_630

Na rubu pameti, istraživačko-umjetnički projekt Bacača sjenki, preispituje značenje tema hrabrosti, odvažnosti i herojstva u suradnji s partnerskim organizacijama Qendra Multimedija s Kosova, Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Srbije i Omada one/off s Cipra. Kako ističu iz Bacača sjenki, radi se o zemljama teške i osjetljive prošlosti, ali ujedno i vrlo neizvjesne sadašnjosti i budućnosti.

Projekt Na rubu pameti nadahnut je idejom istoimenog romana Miroslava Krleže, kao i povijesnim primjerima djelovanja koje Krleža opisuje te njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim posljedicama. Projekt je nadahnut i iskustvima pozitivnoga djelovanja “s rubova pameti” koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, a čije su stečevine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, dok su neke druge ostale nezapažene i neprepoznate.

Cilj je projekta prikupiti znanje o tim djelima i mislima te se kroz specifičan filmski izričaj poigrati s novomedijskom idejom interaktivnosti. Za razliku od priče Krležina tragičnog heroja, ovaj projekt istražuje priče s pozitivnim i nerijetko višeznačnim i složenim završetkom kako bi stvorio arhivu “heroja”, polazeći od ideje da heroj može biti svatko od nas.

Sesija snimanja na Cipru potrajat će do 3. svibnja, a bavi se prepletanjem stajališta djece i odraslih o značenju hrabrosti i odvažnosti u Limassolu i Nicosii. Dokumentarni web serijal bit će predstavljen javnosti tijekom konferencije u Zagrebu u studenom. Voditelji su projekta Boris Bakal, Borka Pavičević, Jeton Neziraj i Maria Kyriakou te Ana Skorti.

KP / BS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano