Na koji način gledamo?

Od 7. do 13. siječnja u Teatru &TD bit će održana istraživačka umjetnička rezidencija Gazing and Dancing #1.

angie_chung_630

Istraživačka umjetnička rezidencija Gazing and Dancing #1 dio je istoimenog dvogodišnjeg europskog projekta kulturne suradnje triju organizacija: Mille Plateaux Associés (Francuska), Studentski centar u Zagrebu (Hrvatska) i Frenák Pál Társulat (Mađarska). Organizacije su se ujedinile u cilju razvijanja projekta kulturne suradnje oko koncepta usredotočenog pogleda i načina gledanja, u pristupu koji simultano objedinjuje istraživački rad i koreografsku perspektivu.

Organizacije dijele zajedničke interese po pitanju tematike (usredotočenog) gledanja u plesu, ali svaka od njih drugačije obrađuje tu temu u svojem radu, budući da dolaze iz različitih sfera, kultura i koreografske estetike. Kao novi tip spajanja kultura i estetika, projekt će biti katalizator za razmjenu, olakšavajući mobilnost, umrežavanje, razmjenu vještina metodom širenja novonastalih praksi.

Projekt objedinjuje umjetnike, znanstvenike i organizacije iz raznih zemalja s ciljem razmjene i eksperimentiranja, a postavljena su pitanja: Na koji način gledamo? Koje su sličnosti i razlike pogleda s obzirom na kontekst? Čini li se moguće razmotriti usredotočeno gledanje u plesu kao još jedan oblik dijaloga među različitim kulturama i europskim građanima? U programu će sudjelovati domaći i inozemni umjetnici: Marija Andrijašević, BADco., Monika Bregović, Hrvoslava Brkušić, Petra Chelfi, Pierre Cottreau, Marie-Julie Debaulie, Janter Emese, Geisha Fontaine, Nikša Gligo, Tena Gnjatović, Dóra Juhász, Leonida Kovač, Natalija Manojlović, Petra Mrša, Ivana Pavlović, Nina Sakić, Nataša Rajković, Vedran Senjanović, Alexandre da Silva, Karolina Šuša, Sonja Tarokić i Martina Tomić. 

Zagrebačka rezidencija prvo je Gazing and Dancing okupljanje, a sastojat će se od radnih sesija, eksperimentiranja, razgovora, predavanja i javne izvedbe najavljene za 13. siječnja u 19 sati, i dio je međunarodnog projekta koji podupire Europska komisija u sklopu Programa Kultura 2007-2013.

Izvor: SCZG / Fotografija: Angie Chung

Objavljeno
Objavljeno

Povezano