Od Reicha preko ‘luminoakustike’ do Chiona

Iako je prethodno već najavljen kraj sezone, Muzički salon SC-a pripremio je još tri koncerta za svršetak ovosezonskog programa.

lightune_g_630

Nakon iznimno uspješnog koncertnog svibnja u SC-u slijedi nastup kanadske multimedijalne klarinetistice Kriste Martynes, 6. lipnja u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Na programu su Karlheinz Essl: Sequitur II za bas klarinet i live elektroniku (2008.), Steve Reich: New York Counterpoint za klarinet i vrpcu (1985.), David Lang: Press Release za bas klarinet solo (1991.), Ana Sokolović: Mesh za solo klarinet (2010.) i Adam Basanta: Feelings I’m Too Tired For za bas klarinet i live elektroniku (2011.).

Na terasi Kluba SC 16. lipnja u 11 sati održat će se Lighterature Reading No.3 umjetničkog dvojca Lightune.G kojeg čine Bojan Gagić i Miodrag Gladović, prethodno najavljen za 16. svibnja te odgođen zbog kiše. Svojim luminoakustičkom kompozicijom Lighterature Readingom No. 4, izvedenom 16. svibnja ove godine, Gagić i Gladović ponovo su pokazali da su s razlogom ove godine osvojili treću nagradu za inovaciju na području istraživanja suvremenog glazbenog izričaja na prestižnom natjecanju Margaret Guthman Musical Instrument Competition u Atlanti. Njihov novi projekt, Lighterature Reading No.3, bit će izveden na terasi Kluba SC i bavi se po prvi puta, za razliku od prethodnih izvedbi, korištenjem sunčeve svjetlosti u stvaranju zvuka. Iako je i dalje osnovni element pretvorbe solarni panel, princip rada je bitno drugačiji zbog same prirode izvora svjetlosti. Osnovni ulazni signal se dobiva izmjenama svjetla i sjene, u kojima sama tranzicija daje osnovni radni materijal koji se kasnije dorađuje analognim efekt procesorima ili mapama izrađenim softverom PureData. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi rada.

Posljednji koncert ove sezone, 2. Simfonija Michel Chiona, održava se 17. lipnja u 21.30 sati u Galeriji SC u sklopu simpozija Umjetnost pojma: protiv estetike, realiziran je u suradnji s Multimedijalnim institutom i uz podršku Francuskog instituta u Zagrebu.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a više o programima možete čitati ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano