Nezavisna glazba i aktivizam

Jedanaesto izdanje festivala Elevate u Grazu okuplja istaknute predstavnike suvremene eksperimentalne zvukovne umjetnosti, klupske glazbe i aktivizma.

piše:
Ivna Franić
venus_x_630 Venus X

Piše: Ivna Franić

U glazbenom i sound art programu, ove će se godine od 22. do 26. listopada predstaviti neke od najradikalnijih glazbenih etiketa današnjice: Night Slugs i Fade to Mind koje kontinuirano pomiču granice klupske glazbe, te PAN i Editions Mego, zaslužne za ponajbolja eksperimentalna izdanja posljednjih godina. Vjerojatno najistaknutije gostovanje jest ono avangardnog pop majstora Matthewa Herbeta koji je surađivao s autori(ca)ma kao što su John Cale, Yoko Ono, Björk i drugi. 

Zvukovni umjetnik Luke Younger aka Helm izvodi materijal s albuma Olympic Mess, jednog od najhvaljenijih eksperimentalnih izdanja ove godine; čarobnjak sintesajzera Steve Hauschildt iz neprežaljenog trija Emeralds također će predstaviti novi album Where All Is Fled. Duo Demdike Stare iz Manchestera stekao je kultni status svojim zvučnim eksperimentima nadahnutim opskurnim vinilnim pronalascima i kopanjem po britanskom glazbenom naslijeđu. Rijetko pojavljivanje u ovom dijelu Europe imat će Venus Xpredstavnica utjecajnog njujorškog partyja GHE20G0TH1K, i ključna figura ballroom/vogue-house kulture MikeQ, otac čikaškog footworka RP Boo i inicijatorica ženskog pokreta u dance glazbi The Black Madonna.

Diskurzivni i aktivistički dio programa po običaju donosi niz predavanja, radionica, panel diskusija i projekcija, tematski labavo okupljenih oko tema kao što su politička dimenzija prikupljanja informacija, kritički odnos prema kapitalizmu i naznake kraja neoliberalne ere. Najviše će pažnje vjerojatno privući projekcija The Yes Men Are Revolting, novog filma The Yes Men, te gostovanje Vandane Shive. U kritičkom programu će sudjelovati kolektiv Haus Bartleby, znanstvenica i aktivistkinja Magdalena Heuwieser, haktivist Jacob Applebaum, biologinja i umjetnica Nayar Castillo, te mnogi drugi. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u događanjima poput teatra potlačenih i tzv. democracy repair cafea gdje će se diskutirati o potencijalu političke participacije, boljim načinima umrežavanja i pronalasku načina da se čuje glas onih koji nemaju političku moć.

Jedan od zanimljivijih regionalnih festivala ponovno predstavlja impresivnu postavu i pruža jedinstvenu priliku za svjedočenje nastupima nekih od najatraktivnijih imena svjetske underground glazbe i aktivističke scene.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano