Avanture u luminoakustici

Luminoakustička kompozicija Lighterature Reading predstavljena je u finalu međunarodnog natjecanja glazbenih inovatora na Georgia Tech Centre for Music Technology.

lightune_g_630
Margaret Guthman Musical Instrument Competition potiče glazbeno-tehnološka istraživanja, traži nova rješenja, nove glazbene instrumente i softver te jednom godišnje u finalu natjecanja okuplja najbolje “izumitelje” glazbenih instrumenata iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem se natjecanju za glavnu nagradu natječe 24 inovatora iz devet zemalja svijeta, a njihove glazbene instrumente ocjenjuju umjetnik i istraživač Atau Tanaka i glavni inženjer Moog Musica Cyril Lance.
 
Lighterature Reading autora Bojana Gagića i Miodraga Gladovića temelji se na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta u solarnim panelima. Otud i naziv kojim je definirana tehnika izvođenja i skladanja – luminoakustika. Različiti izvori svjetla (neon, halogen, LED, upaljači, video projekcija) generiraju različite frekvencije zvuka koje se daljnjim procesuiranjem mogu pretvarati u modularni glazbeni komad. Osnovna frekvencija je 50Hz, odnosno ton G, a dobivena je iz konverzije svjetla kazališnog reflektora.
 
Po povratku iz Atlante Lightune.G nastavlja s pripremama za dva koncerta Muzičkog salona SC, koja će se održati 16. svibnja na terasi Kluba SC i u velikoj dvorani Teatra &TD. Naime, Gagić i Gladović istražuju i obrnuti postupak stvaranja luminoakustičke kompozicije, pri čemu se za generiranje frekvencija zvuka koristi prirodna sunčeva svjetlost, a ne umjetni izvori svjetla. Stoga se upravljanje zvučnim frekvencijama i oblikovanje zvuka te skladanje i izvođenje postiže obrnutim postupkom oduzimanja, a ne dodavanja svjetla.
 
Dio programa finala natjecanja možete pratiti u petak, 17. veljače, od 19 do 20.30 sati po lokalnom vremenu.
Izvor: Kultura promjene

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano