Mogućnosti intervencija u javnom prostoru

Arhitekt Jan Liesegang predstaviti će u Goethe-Institutu berlinski Raumlabor, kolektiv koji povezuje arhitekturu, urbanizam, umjetnost i intervenciju u javnom prostoru.

tempelhof_480
Raumlabor problematičnim gradskim prostorima, zanemarenim tijekom vremena i društvenih promjena pristupa “dizajnom temeljenom na istraživanju”.
Nakon prezentacije Raumlabora 15. prosinca će se održati i moderirana “fishbowl” diskusija na engleskom jeziku u kojoj će s publikom razgovarati Jan Liesegang (Raumlabor), Irena Matković (Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba) i Ana Kutleša (Blok, UrbanFestival).
Razgovor u Goethe-Institutu bavit će se mogućnostima intervencija u javnom prostoru radi ukazivanja na njegov funkcionalni potencijal. Cilj je pronaći potencijal iskoristiv u procesu urbane obnove kroz uspostavljanje dijaloga sa stanovnicima. Osnovna namjera nije konačno riješiti problem, već “potaknuti procese koji korisnicima omogućavaju upoznavanje, razumijevanje i korištenje grada i njegove dinamike, kao i iskorištavanje njegovih potencijala”.
Ovo događanje treći je dio projekta Međumjesta koji se bavi neiskorištenim potencijalom i postojećim identitetom grada Zagreba. U studenom ove godine održale su se moderirane šetnje novozagrebačkom Plavom potkovom i Gornjim gradom sa ciljem pokretanja dijaloga o gradu kao dinamičnom, ali i kontroliranom, planiranom prostoru.
Goethe-Guerilla je grupa mladih koja djeluje u sklopu Goethe-Instituta i svojim sudionicima omogućuje organizaciju i vođenje kulturnih projekata na lokalnoj i međunarodnoj razini. Zagrebačka Goethe-Guerilla je dio regionalne grupe Goethe-Guerilla u koju su sudionici iz Beograda, Sarajeva, Skopja i Prištine. Šetnje su besplatne, a prijaviti se za sudjelovanje možete putem elektroničke pošte. 
Izvor: Goethe Institut / Foto: Raumlabor, rješenje za zatvoreni berlinski aerodrom Tempelhof

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano