Misteriji ljudske vrste

Četvrto izdanje ZOOM festivala bit će održano od 3. do 8. rujna u Rijeci.

showcase_beat_le_mot_630

Zoom festival i ove godine donosi uvid u izvedbenu scenu njemačkog govornog područja i iako se ne radi o velikom broju produkcija radi se o grupama ili osobama koje su zaista obilježile scenu svojim jedinstvenim izvedbenim razmišljanjima”, najavljuju organizatori festivala, riječka udruga Drugo more.

Zoom festival u Rijeku dovodi Showcase beat le mot, njemačku kazališnu grupu koja je stasala u kasnim ’90-ima i obilježila ono što nazivamo postdramskim kazalištem u Njemačkoj. Grupa je izvršila veliki utjecaj na scenu izvedbenih umjetnosti, a u istom sastavu djeluje već punih 16 godina. U Rijeku dolaze sa svojim trosatnim komadom Alles (Sve) sa željom da publici Zoom festivala pokušaju razotkriti vječne misterije ljudske vrste poput onog kako stvoriti perpetuum mobile. Radi se o trosatnom kazališnom događaju u okviru kojeg publika biva oslobođena klasične pozicije gledatelja i dobiva mogućnost kretanja po sceni kada to poželi.

Nakon prošlogodišnje izvedbe Lost in Space, bečki duo United Sorry (Frank Poelstra i Robert Steijn) ovaj put stižu s izvedbom Ghost Exit, velikom završnicom njihova dugogodišnjeg projekta Green Conversations koji metodama istraživačkog novinarstva progovara o prirodi i okolišu.

Uz međunarodne produkcije, na Zoomu će biti predstavljeno i nekoliko zanimljivih domaćih ostvarenja. Festival otvara premijerna izvedba predstave Ovo nije kvintet u produkciji Prostora plus iz Rijeke i Danspoolena iz Švedske, prema konceptu Selme Banich. Predstava Zastoji plesačica i autorica Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec zatvorit će festival. 

Suradnja s festivalom Perforacije, koji će biti održan od 5. do 8. rujna, riječkoj će publici predstaviti Pristajanja, izvedbu pet mladih riječkih autorica, Nike Mišković, Nataše Antulov, Sanje Milardović, Aleksandre Stojaković i Petre Mrše. Perforacije u Rijeku dovode i audiovizualni projekt Alena i Nenada Sinkauza i Ivana Marušića Klifa koji improvizacijom i sempliranjem uživo istražuje i pokazuje proces nastajanja kompozicije na licu mjesta.

Perforacije će zajedno sa Zelenom akcijom riječkoj publici omogućiti uvid u odnos ekologije i umjetnosti. Radionički dio Zoom festivala ove godine vode Miloš Tomić i Marija Đorđević, a radionice pod nazivom Subverzija i Društvena igra bit će održane u Molekuli tijekom festivala.

Detaljan program bit će uskoro objavljen na službenim stranicama Drugog mora ili na facebook stranici festivala.

Izvor: Drugo more / Fotografija: Adam Walicki, Showcase beat le mot

Objavljeno
Objavljeno

Povezano