Mapiranje pitanja kulture i kulturne politike

Na izložbi Trajni čas umetnosti: Bor. Re-izvođenje nepoznatog bit će predstavljena umjetnička produkcija Bora, koja nastaje u rascjepu između "kreativnosti" i postindustrijske realnos

vladimir_radivojevic_borski_almanah_630

Ona otvara pitanja na koji način umjetnost proizvodi i upotrebljava određene simboličke vrijednosti bazirane i “crpljene” iz društvenog, ekonomskog i povijesnog konteksta i kako se odnosi prema datoj realnosti. U novim okolnostima, takva umjetnička praksa – koja detektira, ironizira i kritizira društveno stanje, dok istovremeno omogućava prostor imaginacije i politike – postaje nepoželjni znak koji upozorava na greške i koji se ne uklapa u projektirane slike kreativnosti. Njeni autori kao “proizvođači” bivaju marginalizirani, što otvara pitanja o položaju umjetnika i uvjetima u kojima oni rade. 

Trajni čas umetnosti: Bor. Re-izvođenje nepoznatog je stoga i pokušaj mapiranja i promišljanja ključnih pitanja kulture i kulturne politike, ali i položaja lokalne suvremene umjetničke prakse u kontekstu Bora, industrijskog grada na istoku Srbije. Početnu točku istraživanja čini “Socio-psihološka studija Bora: građani o sebi i svom gradu” iz 1978. godine koju čine originali intervjua sa stanovnicima Bora o pitanjima stanovanja, snabdijevanja, društvenih odnosa, zatim mjesta kulture i umjetnosti u njihovoj svakodnevici, slobodnog vremena, prometa, slike grada, itd. Ovom prilikom provedena je serija video intervjua s protagonistima i protagonistkinjama kulturne i umjetničke scene Bora koja će također biti predstavljena na izložbi, kao i radionica s borskim srednjoškolcima, a s ciljem realizacije svojevrsnog “re-izvođenja” intervjua iz 1978. godine, prilagođenih suvremenom trenutku.
Autori izložbe su Vida Knežević i Marko Miletić ispred beogradskog Kontekst kolektiva u suradnji sa Zavičajnim odeljenjem Narodne biblioteke Bor i novosadskim Centrom za nove medije_kuda.org, a na istoj sudjeluju Ana Stefanović, Vladimir Radivojević, Ivica Osmanovski, Jelena Miletić, Milan Stošić, Miroslav Mitrašinović, Saša D. Lović, Centar za neformalnu komunikaciju Nemušto i Samizdat Sloganova.
Izložba će biti otvorena od 28. veljače do 26. ožujka u Narodnoj biblioteci u Boru, a odvija se u okviru programa U, IZ, KA, ZA, koji zajednički provode STEALTH.unlimited (Beograd/Rotterdam), Kulturni centar Rex (Beograd), PRESS to EXIT (Skopje) i kuda.org (Novi Sad).
Izložba u Boru je zasnovana na “re-izvođenju nepoznatog” izložbe i istraživačkog projekta Trajni čas umetnosti – Novosadska neoavangarda 60-ih i 70-ih godina XX veka koji od 2005. godine realizira kuda.org, a koja je 2006. predstavljena i u zagrebačkoj Galeriji Nova. 
Izvor: Kontekst / Vladimir Radivojević, iz serije Borski almanah

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano